Bihać

Uskrs u obitelji Jelene i Tomislava Šantića u naselju Vedro Polje

SONY DSC
26.03.2016.
u 15:00

Pripreme za Uskrs su možda zanimljivije, svečanije i dostojanstvenije, nego sam Uskrs, kaže Tomislav Šantić

Ususret Uskrsu posjetili smo obitelj Jelene i Tomislava Šantića u bihaćkome prigradskom naselju Vedro Polje.

- Uskrs je najveći katolički blagdan. Pripreme za Uskrs su možda zanimljivije, svečanije i dostojanstvenije, nego sam Uskrs, kaže za Večernji list BiH domaćin Tomislav Šantić.

Čiste duše i savjesti

- Ta priprema teče u našim odricanjima, u našim žrtvovanjima, svatko na svoj način. Znamo da se Isus žrtvovao za sve nas i zato mi katolici tih trideset dana odvajamo samo za njega, uz molitvu, uz žrtve svoje, osobne, ukupne i žrtve našega društva ovdje, katolika, pripremamo se da taj Uskrs dočekamo čiste duše i savjesti, sa svim blagodatima koje nam daje današnje vrijeme i društvo, kaže Tomislav.

Tomislavova supruga Jelena kaže kako će u subotu uvečer ići u crkvu na subotnje bdijenje kako bi uz molitvu dočekala uskrsnuće Isusovo. - To je za nas osjećaj velike radosti i zadovoljstva. Već smo obojili jaja, izvadili šunku iz svojih sušnica...

Uskrs se danas u odnosu na prošlost slavi mnogo skromnije jer u ubrzanoj današnjici nitko nema vremena više se posvetiti blagovanju. Bogatije je u smislu obilnije hrane, čime malo i pretjerujemo.

Za nas je najbitnija molitva, a Uskrs najveća svetinja, svetac svih svetaca, kaže Tomislav i dodaje kako uvijek drže do običaja, prenoseći ih s koljena na koljeno.

Obojene jaja

Jelena je već napola obojila jaja te kaže kako za to postoji više načina.

- Došli su mi sinovi, snahe, unučad. Svi smo na okupu. Posjetimo se međusobno. Na Uskrs ćemo na trpezi imati i janjetinu i svinjetinu. Sa susjedama i rodicama u kapelici svaki dan smo se molile Bogu, a potom smo kapelicu očistile i uredile za uskrsnu misu. U čišćenju joj je pomagao i unuk Tomislav. Jelena kaže kako brižno čuvaju tradiciju svojih majki i baka te običaje nastoje prenijeti na mlađe.

Tomislav dodaje kako u Vedrom Polju više nemaju male djece... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?