Intervju: Marijo Kordić

Uspjeh u Mostaru recept je za izmjene Izbornog zakona BiH

12.09.2021.
u 12:00

Sve funkcionira iako Mostar jedini od svih drugih gradova i općina u Gradskom vijeću ima svojevrsni Dom naroda u kojemu morate ispoštovati različita očekivanja. Od demokratskih, političkih, ali i nacionalnih, kaže Kordić

Na svakom koraku u hercegovačkom središtu izvode se radovi. Veliko gradilište poprima i prve obrise. Rezultat je to političke deblokade gradske izvršne i zakonodavne vlasti. Gradonačelnik Marijo Kordić za Večernji list BiH je govorio između dvaju sastanaka.

Večernji list: Građani podržavaju radove, ali su i frustrirani zbog velikog broja zatvorenih prometnica...?!

- Sjećate se još kod izrade proračuna grada Mostara, mi smo najavili kako imamo ozbiljna sredstva koja su se svih ovih godina prenosila, uz ostalo, i zbog nepostojanja Gradskog vijeća te nemogućnosti provođenja tih odluka. U ovoj godini pokušavamo provesti što više takvih projekata. Ideja je bila da se svi projekti koji imaju riješene imovinske probleme i financiranje jednostavno pokrenu. Zbog toga se doslovno na svakom koraku u Mostaru gradi. Molim za strpljenje građana i mislim kako smo zaslužili da Mostar ubrzano dovedemo ponovno na pristojnu razinu. Radovi su izazvali određene poteškoće u prometu i svakodnevnom funkcioniranju. Međutim, plan je većinu ovih projekata završiti do početka sljedeće godine.

Večernji list: Kada će profunkcionirati kolektori u punome smislu?

- Kolektori su djelomično u funkciji. Dva gradilišta koja ovaj trenutak možete vidjeti su na ulicama prema Rudniku odnosno od “Staklene banke” prema hotelu Mostar. Radi se o završetku dvaju krakova desnoobalnog kolektora. S tim bismo završili priču oko glavnog dijela. U sljedećim godinama predstoji izgradnja sekundarne mreže kolektora kako bi svako kućanstvo bilo priključeno na kolektor te da sve te vode završavaju na pročistaču otpadnih voda oko kojega je bilo problema. No, u međuvremenu smo i to riješili. Kompanija Aktor otklanja nedostatke na pročistaču, nakon čega ćemo potpisati sporazum. Kolektori će i po zadanom roku biti završeni na vrijeme.

Večernji list: Što će donijeti početak rada Mostar parkinga? Strahujete li da bi se parkiranje moglo preseliti u naselja te na zelene površine nakon što počne naplata?

- Ideja s početkom rada Mostar parkinga rješenje je mirujućega prometa. Spadamo u jedno od rjeđih mjesta u BiH koje to pitanje nema uređeno. Iskustva iz drugih sredina pokazuju da će uvođenje naplate parkiranja izazvati izvjesne probleme i nikad to ne ide glatko. Nadam se da ćemo to razdoblje prilagodbe s početkom plaćanja parkiranja proći što je lakše moguće. Postoji mogućnost da će se parkiranje preseliti u četvrti. I ovoga puta pozivam građane da daju svoj doprinos rješavanju problema mirujućega prometa. Uvođenje plaćanja parkiranja rješava i pitanje nepropisnog parkiranja na zelenim površinama te puno stvari koje nam svima skupa smetaju.

Večernji list: Pomalo je prošlo ispod medijskoga radara, no praktično su pokrenute procedure za izbor novih uprava i nadzornih tijela javnih poduzeća. Što treba očekivati?

- Na pretposljednjoj sjednici Gradskoga vijeća donesena je odluka. Već smo krenuli u taj proces, odnosno privodimo ga kraju. Sljedećih nekoliko dana održat će se skupštine javnih poduzeća, u dobrome dijelu imenovani su novi nadzorni odbori. Nakon toga dobit ćemo nove vršitelje dužnosti direktora javnih poduzeća, a zatim će se u pola godine sva javna poduzeća staviti pod rendgen te ćemo raspisati natječaje za nove direktore. Zajedno s tim procesom radimo na izradi novog plana zajedničke komunalne potrošnje koji je jako bitan kad su javna poduzeća u pitanju jer se na temelju toga financiraju. Zadovoljan sam i nadam se da će građani do kraja godine vidjeti značajne promjene u gradu.

Večernji list: Imena?!

- Za to je još rano. Gradonačelnik ne licitira nekim imenima. Po odluci imam obvezu i odgovornost imenovati prvi dio nadzornih odbora. Međutim, za izbor direktora bit će raspisani natječaji i sve će biti transparentno.

Večernji list: Što je rezultat činjenice da je proračun usvojen jednoglasno, što nije zabilježeno u povijesti Mostara, da postoji suradnja vlasti i oporbe, desnog i zapadnog Mostara?

- Mostar je jedan i jedinstven grad. I nitko ga ne može podijeliti, niti pristajem na takvu vrstu rasprave. A rezultat svega ovoga što danas imamo je izgrađeno povjerenje!

Večernji list: Molim, objasnite to?!

- Najprije smo dobili mostarski sporazum koji su potpisali predsjednici najveće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA - Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji je razriješio političke i pravne probleme te su se mogli održati izbori. Vrlo brzo nakon toga uspostavili smo Gradsko vijeće, izabran je gradonačelnik. Od tada nastojimo uspostaviti jedan tim. Tim za Mostar. A sve to rezultat je, ponavljam, uspostavljenoga povjerenja. Vidite, danas nitko ne priča kako će jedan narod biti preglasan, da će netko dominirati. Ne spominje se rat, teške teme iz prošlosti. Svi rade za Mostar. Sve funkcionira iako Mostar jedini od svih drugih gradova i općina u Gradskom vijeću ima svojevrsni Dom naroda u kojemu morate ispoštovati različita očekivanja. Od demokratskih, političkih, ali i nacionalnih.

Večernji list: Može li onda takvo rješenje, a sporazum za Mostar potpisan je zajedno s drugim dokumentom oko izmjene Izbornog zakona - legitimnog predstavljanja i uklanjanja diskriminacije, poslužiti kao svojevrsni model za dogovor?

- Mostarska realnost to pokazuje. Iako, ponavljam, politička rješenja nisu idealna, ona funkcioniraju u praksi. Ovdje u Mostaru nećete ne samo čuti nego toga nema ni u praksi da se manje brojni narodi osjećaju ugroženima, preglasanima, da su ta područja grada zapostavljena. Zato, da! Mostar je dokaz da se, uz izgradnju povjerenja, koje je rezultat osjećaja zastupljenosti svih naroda koji su birali svoje predstavnike u vlast, može graditi bolja budućnost. Na taj način treba pronaći rješenje oko načina biranja legitimnih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo.

Večernji list: Dojam je da je Mostar godinama ostao zakinut za nove investicije, što je vjerojatno povezano s činjenicom da nije imao Gradsko vijeće. Imate li naznaka da bi se i to stanje moglo promijeniti?

- Nepostojanje Gradskoga vijeća nije izravno vezano uz investicije, no poruka koju šaljemo investitorima da grad osam godina nema Gradsko vijeće te politička pat-pozicija demotiviraju ulagače. Novac nije sklon ići u rizična područja. Čak su i predstavnici međunarodne zajednice zaobilazili ovaj grad. Tim više mi je drago što smo mostarskim sporazumom uspjeli provesti izbore i poslati iznimno optimistične poruke.

Večernji list: Sportska dvorana, što je s njom, jedno od vaših značajnijih obećanja?!

- To je projekt koji se vuče dugi niz godina. Mi smo dobili “zeleno svjetlo” od mogućih financijera da preprojektiramo sportsku dvoranu, odnosno taj projekt nije više u skladu s modernim standardima ni arhitekture ni građevinskim kriterijima. Rok nam je 20. listopada da izađemo s novim idejnim rješenjem. Ako se to prihvati kao takvo, imamo obećanja da će nam se pomoći u financiranju toga projekta. Radi se djelomično o grant sredstvima i dijelom kreditnom aranžmanu.

Večernji list: Liječnik ste. Bili ste i menadžer. Sada ste menadžer grada. Koji vam je od tih poslova stresniji, a što donosi najviše zadovoljstva?

- Teško mi je odgovoriti. Ali, definitivno ovaj posao koji trenutačno radim jest jako zahtjevan. Svaki od njih ima svoje specifičnosti i na svoj način je zahtjevan. Međutim, u Mostaru, vjerojatno i zbog ove situacije koju imamo te dobrog ozračja u Gradskom vijeću, imam osjećaj da smo najtežu fazu prošli. Veliki su projekti pred nama. Rezultati našega rada će biti uskoro vidljivi, a imam dobar odgovor građana. To mi daje energiju nastaviti.

Večernji list: Nedavno je preminuo najdugovječniji mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. Bili ste prijatelji. Je li to ipak opomena oko posla, stresa i iskušenja prvoga čovjeka grada na Neretvi?

- Ljubo je bio moj prijatelji. Zadnju godinu dana intenzivno smo se družili, nažalost, uglavnom oko tema vezanih uz njegovo zdravlje jer sam i ja bio uključen u proces njegova liječenja. Jako smo se zbližili. Ljubo je bio čovjek velikog srca koji je upravljao gradom kada je to bilo gotovo nemoguće, bez Gradskog vijeća.

Neke sam mu stvari i ja zamjerao, ali otkada sam na ovoj poziciji, vidim i zašto je povlačio određene poteze. Iznimno cijenim kod njega što je ipak uspio sačuvati koliko-toliko stabilnost u ovom gradu. Ljudi su mu spočitavali određene stvari koje su se u gradu događale, no ne može jedna osoba biti odgovorna baš za sve. Nažalost, mislim da je i ovaj iznimno stresni posao pridonio tomu što nas je sve prerano napustio.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije