NSRS

Usvojen novi Zakon o bankama RS-a i odluke o zaduženjima u 2017.

nsrs
28.12.2016.
u 17:44

Zastupnici Narodne skupštine RS usvojili su Zakon o bankama RS-a, po hitnom postupku, te odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduženju tog bh. entiteta u narednoj godini. Novim zakonom o bankama posebno se uređuju područja u kojima su prisutne manjkavosti.

Uvode se i brojne novine, koje se prije svega odnose: na izradu planova oporavka banaka, mjere za poboljšanje njihovog financijskog položaja; poduzimanje mjera rane intervencije Agencije za bankarstvo u slučaju značajnog pogoršanja stanja banke; uspostavljanje pravnog sustava za restrukturiranje problematičnih banaka i utvrđivanje nadležnosti agencije za provođenje ovog postupka.

Odredbe o restrukturiranju banaka uvode se radi poduzimanja mjera koje trebaju spriječiti ili ublažiti nastupanje kriznih situacija kod pojedinačne banke, ali i bankarskog i financijskog sustava u cjelini, a samim tim i osiguraju efikasno restrukturiranje banke koja ne može ili vjerojatno neće moći nastaviti poslovanje. 

Zbog potrebe usklađivanja s novim Zakonom o bankama, zastupnici su danas usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, čiji cilj je proširenje nadležnosti Agencije za konsolidovani nadzor i restrukturiranje banaka. 

Ovim zakonskim rješenjem predloženo je uspostavljanje odbora za nadzor i odbora za restrukturiranje kao dva neovisna tijela u okviru Agencije radi razmatranja ključnih odluka u vezi sa nadzorom, odnosno restrukturiranjem banke, koji nadležnoj organizacionoj jedinici Agencije daju preporuke za donošenje konačnih odluka. 

Narodna skupština usvojila je zaključak Kluba zastupnika PDP-a po kojem zadužuje Vladu RS-a da jednom godišnje dostavi informaciju u pisanoj formi s detaljnim podacima o svim zaradama, naknadama i drugim primanjima imenovanih i izabranih osoba u institutucijama i javnim poduzećima RS-a.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu vrijednosnih papira čiji cilj je unapređenje tržišta vrijednosnih papira, usuglašavanje s direktivama EU i usklađivanje sa Zakonom o privrednim društvima.

Usvojen je i Nacrt zakona o poreznom sustavu RS-a, kojim se uređuje porezni sustav i uspostavlja registar poreznih i neporeskih davanja. Cilj predloženog zakona je stvaranje pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kojeg poreznog ili neporeznog davanja u RS-u biti u funkciji kreiranja optimalnog poreskog opterećenja svih poreznih obveznika.

Ovo zakonsko rješenje predviđa uspostavljanje registra poreznih i neporeznih davanja, jačanje transparentnost uvođenja i naplate javnih prihoda, jačanje javne kontrole nad fiskalnim opterećenjem gospodarstva i građana.

Narodna skupština usvojila je zaključak Kluba zastupnika NDP-a po kojem se ovo zakonsko rješenje upućuje u javnu raspravu koja će trajati 60 dana. 

Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS-a za narednu godinu odobrava se dugoročno zaduživanje RS-a u maksimalnom iznosu do 411.100.000 KM. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije