sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Usvojen Prijedlog zakona o financijskom upravljanju

sjednica
19.04.2016.
u 14:11

Jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom je Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji BiH, koji je u formi prijedloga usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Zakon propisuje metodologiju i standarde za uspostavljanje i način funkcioniranja financijskog upravljanja i kontrole.

Predviđa pravila za jačanje fiskalne odgovornosti i nalaže uspostavu sistema procedura i definiranja odgovornosti i nadležnosti svih osoba u organizaciji donošenjem internih propisa u skladu s važećom regulativom.

Na predloženi tekst zakona poslanici su reagirali ukazujući na potrebu da se jasno definiraju podzakonski akti.

- U članu 18. trebalo bi precizirati koji su to akti - rekao je predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović, smatrajući da se u zakonu treba navesti i kaznena odgovornost.

Također, i predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istakao je da je neophodno precizirati šta sve utvrđuju i koji su efekti podzakonskih akata, za čije je donošenje predviđen rok od šest mjeseci.

Prekršajne odredbe nisu sadržane u predloženom tekstu zakona, izjavila je ranije za Fenu pomoćnica federalne ministrice financija Fatima Obhođaš, jer već postoje u Zakonu o proračunima u Federaciji BiH.

Naime, Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH predstavlja komplementarno zakonsko rješenje Zakonu o proračunima u FBiH radi osiguranja učinkovitosti sistema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru.  

- Oba ova zakona ističu odgovornost rukovodioca organizacije za zakonito i namjensko korištenje sredstava i za efikasno, uspješno funkcioniranje sistema financijskog upravljanja i kontrola u okviru proračunom utvrđenih sredstava. Rukovoditelj organizacije je odgovoran da ciljeve organizacije ostvaruje upravljanjem sredstvima organizacije na zakonit, ekonomičan, efikasan i efektivan način – objasnio je Obhođaš.

Iako prijedlogom zakona nisu predviđene prekršajne odredbe, mišjenja je, da sistemi internih financijskih kontrola koji nisu efikasni i efektivni mogu imati za posljedicu nezakonitu i neefikasnu potrošnju proračunskih sredstava.

Da bi mogao stupiti na snagu ovaj zakon potrebno je da ga prihvati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Idući postupci koji će javne interne financijske kontrole približiti standardima i praksi Europske unije određuju se Akcionim planom, koji je uz Strategiju razvoja javnih internih finansijskih kontrola 2015-2018 izradila  Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva financija u suradnji s ekspertima EU projekta tehničke pomoći „Jačanje upravljanja javnim financijama u BiH“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?