Vijeće ministara BiH

Riješiti pitanje smještaja institucija i smanjiti troškove zakupa

sjednica
30.03.2016.
u 17:48

Vijeće ministara BiH zadužilo je Službu za zajedničke poslove da Vijeću ministara BiH dostavi cjelovit izvještaj o preseljenju svih institucija u objekte kupljene 2014. godine u Mostaru, Istočnom Sarajevu i Tuzli.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju u oblasti migracija i azila i Akcijski plan za razdoblje 2016 – 2020. godine, s ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija u ovoj oblasti i daljnjeg usuglašavanja nacionalnog zakonodavstva u oblasti migracija i azila s pravnom stečevinom Europske unije.

Provođenjem osam strateških ciljeva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine želi unaprijediti  sistem kontrole ulaska i boravka stranaca, ojačati kapacitete u oblasti azila, povećati efikasnost kontrole državne granice, unaprijediti borbu protiv nezakonitih migracija, doprinijeti smanjenju trgovine ljudima, ojačati institucionalne kapacitete, uspostaviti sistem za praćenje integracije stranaca i stalni sistem koordinacije u Bosni i Hercegovini. Za provođenje ovih strateških ciljeva planirano je 37 mjera i 173 aktivnosti, koje će provesti nadležne institucije u BiH u preciziranim vremenskim rokovima do 2020. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ovaj strateški dokument je rezultat zajedničkog kоordiniranog rada predstavnika nadležnih institucija u BiH koje se bave pitanjima migracija i azila.

Osnažiti razvoj visokog obrazovanja
 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Prioriteta za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2016 - 2026. Ovaj dokument predstavlja najpotpuniji pregled aktivnosti koje bi nadležni organi u BiH  trebali provesti u preciziranim rokovima kako bi se osnažio razvoj visokog obrazovanja u BiH i ostvarila njegova potpuna uključenost u Europski prostor visokog obrazovanja.

Prioriteti su grupirani u sedam ključnih područja: dobro upravljanje i menadžment; resursi;povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja; standard i kvalifikacija; studentsko iskustvo; internacionalizacija te statistika. 

Prioriteti za razvoj visokog obrazovanja u BiH rezultat su zajedničkog rada partnera iz BiH i međunarodno priznatih stručnjaka Vijeća Europe na osnovu temeljite analize stanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. 

Upravni odbor Projekta i Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koju čine 14 ministara obrazovanja, razmatrali su ovaj dokument, čime je osigurana podrška svih nadležnih obrazovnih vlasti u BiH za njegovo provođenje.  


Akcijski plan za korištenje obnovljive energije

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Akcijski plan za korištenje obnovljive energije u BiH (NREAP), čime BiH ispunjava obvezu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kao i obvezu primjene direktiva EU koje se odnose na obnovljive izvore energije.

Akcijskim planom za korištenje obnovljive energije za BiH definirani su indikativni ciljevi korištenja izvora obnovljive energije u našoj zemlji do 2020. godine i dinamika njihovog postizanja.


Strategija integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Akcijski plan provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, kojim su detaljno razrađene aktivnosti predviđene Okvirnim akcijskim planom, a koje bi trebale biti realizirane u ovoj godini.

Radi se o paketu aktivnosti koje će nadležni organi u BiH u zacrtanim rokovima i svojim programima rada provesti u oblastima granične kontrole i carinskog nadzora, otkrivanja prekograničnog kriminala u koordinaciji sa svim agencijama za provođenje zakona, kao i u oblasti međuagencijske suradnje u integriranom upravljanju granicom. 

Također, aktivnosti će biti usmjerene na provođenje četveroslojnog modela pristupa kontroli granice, što uključuje pojačanu međunarodnu i suradnju sa susjedima, kao i unapređenje muđuagencijske suradnje, kontrolu kretanja i boravka stranaca te provođenje mjera koje se odnose na readmisiju.   


Obveze u procesu europskih integracija

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za europske integracije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu, u kojoj se navodi da će na državnoj razini do kraja 2016. godine biti provedeno 70 mjera u skladu s Akcijskim planom za realizaciju prioriteta u procesu ispunjavanja uvjeta Bosne i Hercegovine na europskom putu. 

Reformske mjere u nadležnosti Vijeća ministara BiH provest će se u oblastima javne uprave, funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, ljudskih prava, zaštite manjina i slobode izražavanja, funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Europske unije,  unutarnjeg tržišta, sektorskih politika, te pravde, slobode i sigurnosti. 

Izvještavanje o realizaciji mjera iz Akcijskog plana će se odvijati u svibnju i rujnu 2016. godine u okviru izrade priloga i dopune priloga institucija u Bosni i Hercegovini za izvještaj za BiH za 2016. godinu.


Projekt upravljanja slivom rijeke Drine

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o grantu Trust fonda za globalne ekološke kapacitete i Specijalnog fonda za klimatske promjene  - Projekt upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u svojstvu agencije za implementiranje globalnih ekoloških kapaciteta i agencije za implementiranje Specijalnog fonda za klimatske promjene globalnih ekoloških kapaciteta.

Cilj ovog regionalnog projekta u kojem sudjeluju Bosna i Hercegovina, Republika Srbija i Crna Gora je planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine uz jačanje njihovih sposobnosti za prilagođavanje klimatskim promjenama. Vrijednost granta za Bosnu i Hercegovinu je 3.375.270,00 američkih dolara. 

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.  


Pravilnik o korištenju telefona, automobila

Vijeće ministara je upoznato s Informacijom Ministarstva financija i trezora o primjeni Pravilnika o korištenju telefona, Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju i Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine i zahtjevima institucija za njihovu izmjenu i dopunu. 

Vijeće ministara BiH je prihvatilo stav o potrebi dosljedne primjene ovih pravilnika za sve institucije koje su njima obuhvaćene.  Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato i o problematici primjene člana 39. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i zahtjevima pojedinih tijela koja se financiraju iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obveze za izuzećem od primjene ove zakonske odredbe.

Ministarstvo financija i trezora BiH će ove informacije dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja. 


Smještaj institucija

Vijeće ministara BiH zadužilo je Službu za zajedničke poslove da Vijeću ministara BiH dostavi cjelovit izvještaj o preseljenju svih institucija u objekte kupljene 2014. godine u Mostaru, Istočnom Sarajevu i Tuzli.

Istovremeno je zaduženo Generalno tajništvo da Vijeću ministara BiH dostavi zbirnu informaciju o svim institucijama koje koriste prostore po osnovu ugovora o zakupu.  Vijeće ministara BiH opredijeljeno je da sustavno riješi smještaj institucija BiH i značajno smanji troškove zakupa, koji na godišnjoj razini iznose oko devet milijuna KM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije