Vlada Federacije BiH

Utvrđen Prijedlog zakona o MIO, ispunjeni zahtjevi umirovljenika

Vlada FBiH
09.09.2016.
u 13:08

Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na mirovine, uz izuzetke, a proširen je i mirovinski obuhvat ne samo na plaće već i na naknade

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na 68. sjednici Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Prema riječima ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, svi zahtjevi umirovljenika su ispunjeni, a ova reforma zakona donijet će efikasniji i učinkovitiji mirovinski sustav. 

Prema ranijoj strategiji utvrđeno je da trenutni mirovinski sustav ne funkcionira dobro i da bi sam od sebe doživio kolaps. Reforme su bile potrebne kako bi se konačno uredio ovaj sustav te da umirovljenici ne bi čekali ponekad i do kraja mjeseca na svoju mirovinu. 

"Ovaj zakon je, nakon što je usvojen u formi nacrta, prošao različite institucije. Obavljene su konzultacije sa Savezom umirovljenika poslodavcima i ostalim subjektima. Danas usvojeni Prijedlog podrazumijeva promjene uvođenja bodovnog sustava umjesto postojećeg sustava koeficijenta koji se pokazao neučinkovitim, uvođenje redovnog usklađivanja mirovina prema rastu BDP-a i usklađivanja plaća prema indeksu potrošačkih cijena, te trezorski sustav poslovanja", rekao je Drljača, piše Klix.ba. 

Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na mirovine, uz izuzetke, a proširen je i mirovinski obuhvat ne samo na plaće već i na naknade na koje se vrši uplata doprinosa.

"Uvode se odredbe koje će na pravičniji način utvrditi stope doprinosa koje se odnose na beneficirani radni staž i bit će izvršena revizija tih radnih mjesta. Također doprinosi za te kategorije će se plaćati u pravičnom iznosu, a do sada je bilo u nižem iznosu", kazao je ministar.

Bitno je istaknuti da usvojene izmjene jamče da neće doći do smanjenja mirovina te će se mirovine redovito isplaćivati. U zakon su uvrštene i tražene posmrtnine što umirovljenicima jako važno. Doći će do promjene i u invalidskim mirovinama. 

"Mi smo poznati kao država koja ima najveći broj invalidskih mirovina. Cilj je da se smanji u realne okvire, sa 23 posto na 18 posto. To je proces koji ide postepeno. Pooštreni su uvjeti i za obiteljske mirovine. Isplata mirovine je vezana s brojem godina života, uz izuzetke koji se odnose na kategorije poginulih", rekao je Drljača.

Istaknuo je kako zakon predstavlja jednu od važnih prekretnica jer nije reformiran poljednjih 18 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije