U tijeku radovi na unutarnjem uređenju župne crkve svete Katarine u Kreševu

Uz orgulje iz Nizozemske, kreševsku crkvu krasit će novi oltar i mozaik

27.01.2024.
u 15:25

Nakon više od pola stoljeća od završetka izgradnje župne crkve u Kreševu, čija je nebeska zaštitnica, jednako kao i Franjevačkog samostana, sveta Katarina, djevica i mučenica, krenulo se s radovima na unutarnjem uređenju crkve, piše Večernji list BiH.

Unutarnje uređenje

Crkva je sagrađena i blagoslovljena 1965., a završena 1970. godine. Od tada, kaže nam fra Josip Tomas, župnik i gvardijan, nije bilo ozbiljnijih radova na unutarnjem uređenju ovog sakralnog objekta koji svojim položajem i ljepotom dominira Kreševom. Uz muzej s mnoštvom vrijednih eksponata koji svjedoče o bogatoj povijesti mjesta, kreševska župna crkva jedno je od njegovih najprepoznatljivijih obilježja. A da bi crkva zasjala i iznutra, krenulo se s radovima na unutarnjem uređenju zasad procijenjenima na više od 350 tisuća KM.

- Završili smo radove na postavljanju podnog grijanja, kamenim pločama obložili pod, osvježili klupe. Sve je to tek dio planiranih radova koji bi trebali biti završeni do blagdana zaštitnice crkve i samostana sv. Kate - 25. studenoga, kada planiramo svečanost posvete novog oltara koji bi trebao blagosloviti nadbiskup vrhbosanski i metropolit mons. Tomo Vukšić - otkrio nam je fra Josip Tomas, župnik i gvardijan.

Uz spomenute, u crkvi se izvode i puno finiji i suptilniji radovi koji će unutrašnjosti crkve dati poseban ugođaj koji svako sakralno zdanje ima. Uz novi oltar s bakrenim reljefom, imat će i novi prezbiterij, tabernakul, dok će prostor iznad oltara na kojemu su bile orgulje popuniti i ukrasiti novi mozaik. Ono što je vjernicima posebno važno, iz Nizozemske stižu i nove orgulje koje će biti postavljene na koru crkve.

- Nekadašnje orgulje bile su u fazi raspadanja. Njihovo restauriranje bilo bi skupo i kratkog vijeka te smo se odlučili za nabavu novih koje stižu iz Nizozemske. Za njihovo rastavljanje, ponovno sastavljanje i uštimavanje angažirali smo najbolje stručnjake iz Hrvatske uz suradnju naših domaćih. Želimo ovaj posao uraditi na najbolji mogući način. Krenuli smo s njime nakon toliko vremena i želimo zaista da nakon završetka crkva zasja u punom sjaju, prozračnija i svjetlija nego što je bila dosad - objasnio nam je župnik i gvardijan.

Financijska konstrukcija

Novčanu potporu za radove zasad su dobili od Vlade Republike Hrvatske, a pomažu i federalna ministarstva te vjernici svojim prilozima. Financijska konstrukcija još nije zaokružena te se usporedno s radovima traga i za izvorima za njihovo financiranje. Završetkom radova kreševska crkva bit će zdanje koje će ljepotom plijeniti ne samo zbog svojega vanjskog izgleda već će i unutrašnjošću učvrstiti epitet jedne od najljepših na ovim prostorima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?