Projekt "Iuvenes Fructus" u Kornici obučava mlade voćare

Uz poticaj Miroslav poboljšao nasad borovnica

storyeditor/2023-12-28/projekt01_nak_bih_271223.jpg
29.12.2023.
u 15:55

Projekt za mlade voćare odvija se u malenom i živopisnom selu Kornica na sjeveru BiH, piše Večernji list BiH. Povratničko je to posavsko mjesto u RS-u u koje su se vratili tek malobrojni Hrvati, uglavnom treće životne dobi. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” Sarajevo s vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM-a, nije zaboravio taj prostor, već je upravo tu lokaciju odabrao za provođenje projekta “Iuvenes Fructus” kako bi udahnuo poseban impuls povratka i zainteresirao mlade za oblast poljoprivrede.

Zadržati mlade

Ujedno je time dan primjer kako se konkretnim koracima zadržavaju mladi u BiH. U toj su nakani imali i potporu zagrebačkog poduzetnika korničkih korijena Petra Luše jer u svojem je rodnom mjestu i sam pokrenuo nekoliko projekata oživljavanja mjesta, pa, uz ostalo, i voćnjaka na kojem su polaznici projekta obavljali praksu. Uspješnost projekta je u njegovu trajanju i zainteresiranosti mladih. Do sada su već nekoliko generacija mladih voćara osposobili za bavljenje tom oblašću poljoprivrede. Za isticanje su i nagrade koje svake godine dodjeljuju najuspješnijima kako bi pokrenuli vlastiti biznis.

U Nadbiskupijskom centru u Sarajevu održana je završna konferencija drugog trogodišnjeg ciklusa projekta “Iuvenes Fructus”. Na konferenciji su nazočili partneri i predavači na projektu, projektni tim i sudionici obaju trogodišnjih ciklusa projekta. Koordinatorica projekta Amanda Đogaš ujedno je i moderirala program konferencije, podsjetila na početak projekta od 2017. uz suradnju s poduzećem Zorg-In Petra Luše te partnerstvo s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, SSŠ Orašje i SŠ Pere Zečevića Odžak. Vlč. Maršić govorio je o početnoj ideji projekta i njegovu napretku tijekom svih godina te zahvalio svim sudionicima i pozvao ih na daljnju suradnju, a zanimljivo je bilo čuti i iskustvo polaznika projekta te dobitnika startup poticaja Miroslava Ilića iz Žepča, koji je zahvaljujući poticaju koji je dobio na projektu unaprijedio svoj nasad borovnica.                           

- Moram biti iskren - sumnjao sam da je to sve onako kako je on ispričao, ali mi je predložio da se i sam prijavim. Kada sam prvi put dolazio, razmišljao sam kako će sve to izgledati: edukacija koja je besplatna pokriva sve putne troškove i još potencijalno na kraju i neki poticaj. Iskreno sam se pitao postoji li takva edukacija jer smisao je edukacije da platiš da te netko nešto nauči. Međutim, kako je sve počinjalo, shvatio sam smisao i način kako je osmišljena edukacija, a to je da bude jednogodišnja izobrazba kada krene vegetacija i prati sve njezine faze - podijelio je s nazočnima svoje pozitivno iskustvo polaznik Miroslav. Upriličena je svečana dodjela certifikata skupini polaznika za uspješno završeno dodatno usavršavanje, kao i ovogodišnjim polaznicima temeljne edukacije.

Nastavak u siječnju

Projekt se već u siječnju nastavlja zahvaljujući donatorima koji su spremni ponovno dati potporu ovome projektu. Kroz projekt je prošlo 120 kandidata te je dodijeljen 31 startup poticaj od 10.000 KM. Dodijeljeno je 120 certifikata o uspješno završenoj edukaciji koje potpisuju nositelj projekta i partneri na projektu. U drugom ciklusu projekta, uz kandidate koji pohađaju jednogodišnju edukaciju, kroz edukacije za dodatno usavršavanje te sajmove i studijska putovanja sudjelovali su i dobitnici startup poticaja iz prvog ciklusa. Njima je također dodijeljen dodatni startup poticaj od ukupno 16.000 eura - kazala je koordinatorica projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije