Ferdinand Koenig pojasnio

Važan zahtjev: Evo što EU očekuje od BiH

EU, Europska unija
30.10.2023.
u 17:02

"Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU-a pojednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcioniranje bezviznog režima BiH sa EU koji je već uspostavljen", naveo je Koenig.

Europska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU-a u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

"Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt obvezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike sa politikom EU-a", naveo je u odgovoru na Fenin upit glasnogovornik Izaslanstva EU i Ureda posebnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je kako je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH sa uvođenjem viznog režima za Bahrein od rujna 2023.

"Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU-a pojednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcioniranje bezviznog režima BiH sa EU koji je već uspostavljen", naveo je Koenig.

Po njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od strane zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

"Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima sa BiH, imajući u vidu da je snažnije integriranje Zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU-a. Ipak, EU zadržava pravo da ponovno uvede vizni režim ako se ne ispune uvjeti za izuzeće od viza", naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvješću o mehanizmu suspenzije viza, koji je Europska komisija dostavila Europskom parlamentu i Europskom vijeću u listopadu 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike s listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratificira Statusni sporazum o Frontexu sa EU te da se riješe pitanja suradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?