Otvoren 5. međunarodni Gastronomy festival "BH Dukat" u Širokom Brijegu

Večeras dodjela medalja najboljim majstorima kuhinje

25.11.2016.
u 10:00

- Kad god mogu, svratim u Široki Brijeg, posebice u hotel Park, a prvi put sam ovdje na jednom ovako značajnom natjecanju majstora kulinarstva, pravom festivalu gastronomije. Veseli me velik broj mladih kuhara iz šireg okruženja, od Makedonije do Hrvatske, od BiH do Rumunjske, kazao je Branko Ognjenović, jedan od najpoznatijih hrvatskih gastronoma, bivši izbornik hrvatske kulinarske vrste, jedan od sudionika na 5. međunarodnom Gastronomy Festivalu BH Dukat “Okusi Hercegovine”, što je jučer otvoren u hotelu Park u Širokom Brijegu. Ovo svojevrsno natjecanje majstora kulinarstva otvorio je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Poznati u žiriju

Na petom izdanju Međunarodnog Gastronomy Festivala natječe se 120 vrhunskih majstora kulinarstva iz niza zemalja. U festivalskom programu je dvodnevno natjecanje u slastičarstvu (artistika i torte), spravljanju nacionalnog jela na moderan način, spravljanju jela od ribe i restoranskog deserta. Finalisti će se danas, pripremajući od zadatih namirnica predjelo, glavno jelo i desert, boriti za festivalske medalje.

O pobjednicima će odlučiti 15 članova međunarodnog stručnog žirija na čelu s Teofilom Šimićem, izbornikom kulinarske reprezentacije BiH.

U žiriju je i Stevo Karapandža, voditelj nekada iznimno popularne TV emisije, Branko Ognjenović, Hamid Hadžić, svjetski gastronomski sudac... Teofil Šimić naglašava kako se u ocjenjivačkom žiriju nalazi još nekoliko svjetskih gastronomskih sudaca.

Mladi talenti

Predstavnik organizatora ovog prestižnog gastronomskog natjecanja Elmir Hadžajlić kazao je kako je jako zadovoljan odzivom kuhara i izlagača te ukupnom posjećenosti.

- Posebno zahvaljujemo širokobriješkoj tvrtki MCI i hotelu Park bez čije pomoći ne bismo mogli organizirati jednu ovakvu zahtjevnu manifestaciju, dodaje Hadžajlić.

Organizatori su posebno ponosni na to što na ovogodišnjem, petom po redu, Međunarodnom Gastronomy Festivalu sudjeluju i mladi kuharski talenti, učenici srednjih ugostiteljskih škola iz šireg okruženja. Jučer je u okviru programa upriličena i prezentacija Kotanyi začina. Festival završava večeras (petak) u 20 sati svečanim proglašenjem pobjednika. Brojni posjetitelji i danas će imati prigodu nazočiti atraktivnim sadržajima uz raznolike degustacije i kulturno-zabavni program.

Organizatori naglašavaju kako ovaj festival za cilj ima promociju gastronomske kulture BiH, gospodarskih i turističkih potencijala te domaće proizvodnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?