Zastupnički dom FBiH

Većina položila prvi ovogodišnji test, do kraja mjeseca treba deblokirati rad tijela

Zastupnički dom FBiH
Foto: Fena
1/2
11.01.2024.
u 07:00

Nastavak sjednice potvrdio je da u ovom domu ima dovoljno ruku za donošenje odluka i zakona. Ima li volje popuniti radna tijela i tako do kraja deblokirati rad Zastupničkog doma i omogućiti punu prohodnost zakona, odluka i imenovanja, znat će se za nešto više od desetak dana

U Sarajevu je jučer nastavljena šesta redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čiji je prvi dio održan krajem listopada prošle godine. Pred zastupnicima se našlo nekoliko izvješća o radu i realizaciji financijskih planova nekoliko federalnih agencija i zavoda, kao i rezolucije, zaključci, platforme, piše Večernji list BiH.

Iza benignog preostalog dnevnog reda krio se test može li Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zasjedati i donositi odluke unatoč blokadama oporbenih stranaka koje su obilježile rad Zastupničkog doma posljednjih nekoliko mjeseci.

Donošenje odluka

Nastavak sjednice potvrdio je da u ovom domu ima dovoljno ruku za donošenje odluka i zakona. Ima li volje popuniti radna tijela i tako do kraja deblokirati rad Zastupničkog doma i omogućiti punu prohodnost zakona, odluka i imenovanja, znat će se za nešto više od desetak dana.

Za 22. siječnja sazvana je nova sjednica na čijem su dnevnom redu informacija o nefunkcioniranju radnih tijela te izbor i imenovanja. Bit će to ozbiljan tekst koji će, ako ga zastupnici u ovom domu polože, otkloniti višemjesečnu blokadu koju su nedolaskom na sjednice pojedinih radnih tijela proizveli zastupnici oporbenih stranaka, prije svih SDA i DF-a. Ako se radna tijela popune nedostajućim članovima, prostora za blokadu nedolaskom na sjednice članova iz oporbenih stranaka više neće biti. Kako bi se to moglo učiniti, znat će se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH 22. siječnja.

Četiri dana poslije Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji po ovlasti Mirjane Marinković Lepić, predsjedateljice ovoga doma u ostavci, vodi sjednice, sazvao je još jednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu je odluka o privremenom financiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine, kao i odluka o davanju suglasnosti na odluku o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine.

Proračun i usvajanje

Na dnevnom redu su i financijski i planovi rada Federalnog zavoda za zapošljavanje. Izmjene i dopune Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH također će se naći pred federalnim zastupnicima. Predlagatelji izmjena su klubovi zastupnika SDP-a BiH, NIP -Pomaka, Naše stranke, HDZ-a BiH - HNS-a, HDZ-a 1990. - HNP-a i PDA.

Sudeći prema dnevnim redovima preostalih dviju sjednica, u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH postoji plan uz koji bi ovaj dom mogao raditi bolje i eliminirati svaki vid blokade. Interes je to svih stanovnika Federacije BiH jer bez funkcioniranja i prohodnosti zakona u oba doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkom i Domu naroda, Federacija BiH ne može donijeti proračun za 2024. godinu, a bez usvajanja ovog dokumenta financijski tokovi u Federaciji BiH bit će blokirani nakon 31. ožujka. O usvajanju federalnog proračuna ovisi povećanje mirovina i drugih naknada, ali i pokretanje novih investicija. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije