nakon izjave predsjednika RS-a

Veleposlanstvo SAD-a: Separatistička retorika Dodika ugrožava stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana

Veleposlanstvo SAD-a
07.11.2023.
u 17:21

'Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju' - navodi se.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagiralo je danas nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo zaprijetio da će Republika Srpska proglasiti neovisnost.

- Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidayjtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana - navodi se u reakciji veleposlanstva SAD-a. 

 

 

Iz Veleposlanstva naglašavaju da ovakve izjave, kao i njegovo antidaytonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine su upravo razlog zašto je Dodik pod američkim sankcijama.

- Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odcijepi. Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju - navodi se.

Sjedinjene Države su uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, zaključuje se u izjavi objavljenoj na službenom profilu Veleposlanstva SAD-a na platformi X. 

Podsjetimo, Milorad Dodik je u intervjuu za hrvatski tjednik Nacional izjavio da u ovom trenutku ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da priznaju neovisnu Republiku Srpsku i da među njima ima i zemalja članica EU.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?