o Dodikovim najavama

Veleposlanstvo SAD-a: Bilo kakav pokušaj uzurpiranja državnih nadležnosti predstavljao bi kršenje Daytona, spremni smo odgovoriti

Veleposlanstvo SAD-a
04.01.2024.
u 19:20

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je u obraćanju novinarima najavio da će u Narodnoj skupštini RS usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Središnjem izbornm povjerenstvu BiH na području tog entiteta. Njegova je najava izazvala žestoke reakcije javnosti, a za N1 su potez predsjednika RS prokomentirali i iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

“Već godinama, organizacije civilnog društva i birači u Bosni i Hercegovini, te međunarodni partneri BiH ističu nedostatke u vezi s integritetom izbornog procesa u BiH. Sjedinjene Američke Države, kao i mnogi njihovi međunarodni partneri, pozivale su i pozivaju domaće političke lidere da usvajanjem zakona o integritetu izbornog procesa odgovore na zabrinutost građana BiH koji gube vjeru u svoju demokraciju.” navodi se u odgovoru američkog veleposlanstva.

Amerikanci su još jednom jasno poručili kako su spremni reagirati na svako kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Na poziv političkih stranaka, Sjedinjene Države su čak pomogle održavanje pregovora u cilju postizanja navedenog. Nažalost, političke stranke nisu uspjele ispuniti niti osnovnu odgovornost koju imaju prema biračima u BiH: osigurati da izbori u zemlji budu slobodni i demokratski. Svi birači zaslužuju povjerenje da će njihovi glasački listići biti prebrojanini onako kako su i ispunjeni. Izjava gospodina Dodika u vezi paketa izbornog integriteta naglašava da on i njegova stranka nisu zainteresirani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u RS, na slobodne i poštene izbore. U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda. To je također u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima RS i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda tiska i sloboda okupljanja. Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH. Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidaytonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem. Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru.” navode iz veleposlanstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije