Čitluk

Velika dvorana KIC-a u Čitluku čeka obnovu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
14.04.2016.
u 11:00

Iako Kulturno-informativni centar Čitluk već 54 godine predstavlja glavno središte svih kulturnih i društvenih zbivanja na području Brotnja, godinama se ta ustanova susreće s brojnim problemima.

Borislav Šimović, v. d. ravnatelja KIC-a Čitluk, godinama je upozoravao općinske čelnike i vijećnike OV Čitluk kako se ta ustanova susreće s poteškoćama i nedostatkom materijalnih i tehničkih sredstava za uspješno obavljanje svojih aktivnosti, piše Večernji list BIH.

Narodna knjižnica

U sklopu čitlučkog KIC-a postoji mala slabo opremljena dvorana sa 60 mjesta u kojoj se održavaju sjednice Općinskog vijeća te sastanci, okrugli stolovi, rasprave, predavanja i seminari raznih institucija i udruga. U prizemlju KIC-u djeluje Narodna knjižnica koja po broju knjiga i sa svega 16 četvornih metara korisnog prostora spada među najmanje i najlošije u BiH, što predstavlja veliku sramotu za općinu koja se hvali kako se ubraja među razvijenije općine u BiH. Obnovljena prostorija Narodne knjižnice Čitluk najmanja je u BiH. Zahvaljujući 10.000 KM koje je KIC dobio od Ministarstva civilnih poslova BiH te još tolikom iznosu od Riznice BiH, lani je temeljito sanirana prostorija u kojoj je smještena Narodna knjižnica Čitluk. Budući da su nabavljene i nove police, u toj skučenoj prostoriji od 16 četvornih metara, desetak tisuća knjiga više nije poredano po ormarima i stolovima kao do sada.

U sklopu KIC-a Čitluk postoji i velika kinodvorana s 250 sjedećih mjesta, koja se do prije nekoliko godina koristila za sva kulturna zbivanja, kazališne i rijetke kinopredstave, a sada, zbog oronulosti i opasnosti, zjapi prazna i “čeka” temeljitu rekonstrukciju.

Oronula kinodvorana

Već desetak godina Šimović izražava nezadovoljstvo glede rješavanja problema sanacije već oronule velike kinodvorane koja je izgrađena daleke 1948. godine. Poglavito upozorava na dotrajalo krovište iznad kinodvorane koje ozbiljno prijeti, na dotrajale instalacije i izgled same pozornice. Godinama je upozoravao na nužnost poduzimanja potrebnih mjera u tom smjeru i na opasnost zbog činjenice što ispod krovišta te dvorane uopće ne postoji armirano-betonska ploča. Kako, osim obećanja da će se to “uskoro riješiti”, ništa nije učinjeno, Šimović je prije četiri godine s punim pravom zabranio održavanje bilo kakvih događanja u velikoj dvorani KIC-a sve dok se ne izvrši njezina sanacija. A kako vrijeme prolazi, oštećenja na kinodvorani sve su vidljivija, a toliko je oronula da su se dijelovi stropa počeli urušavati.

Ako će se s početkom obnove i dalje čekati, najvjerojatnije će se dvorana morati rušiti do temelja. Stoga je nužno iznaći mogućnosti i što prije započeti temeljitu obnovu dotrajale zgrade čitlučke kinodvorane te je urediti u moderan prostor za održavanje kulturnih, zabavnih, obrazovnih i drugih sadržaja.

Jer, doista je sramotna činjenica da jedna od razvijenijih općina u Bosni i Hercegovini nema dostojnu dvoranu za održavanje kulturnih priredbi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?