Koordinator za zapadni Balkan Europske pučke stranke

VIDEO: Kovatchev: Dodikovo djelovanje i nezadovoljstvo Hrvata u BiH razlozi za zabrinutost EU

16.11.2021.
u 16:53

Koordinator za zapadni Balkan Europske pučke stranke (EPP) i član Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Andrey Kovatchev kaže da su u ovoj europskoj instituciji zabrinuti zbog situacije u Bosni i Hercegovini,.

-S jedne strane čujemo da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik radi na tome da Republika Srpska izađe iz institucija na nivou države BiH, u kojima sudjeluje zajedno sa Federacijom BiH, a s druge imamo situaciju s hrvatskim narodom i njihovo nezadovoljstvo jer nemaju mogućnost birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ovo bi se trebalo promijeniti izmjenama izbornog zakona što bi omogućilo Hrvatima da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvu, kazao je u razgovoru za Fenu Kovatchev.

Ističe da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o potencijalnim sankcijama protiv Dodika, ali da će Europski parlament svakako pratiti njegove dalje korake.

-Očekujem da neće ići u pravcu potpunog otcjepljenja RS-a. Sve provokacije koje smo mogli vidjeti s potezima o izdvajanju vojske, pravosuđa i prekida svih odnosa sa institucijama u Sarajevu je nešto što je jako zabrinjavajuće, ističe bugarski europarlamentarac.

Govoreći o procesu priduživanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, Kovatchev je upozorio da je to dvosmjerna ulica, što znači da zemlje kandidati moraju biti spremni ali da također i zemlje članice EU moraju biti spremne za taj proces.

-Postoje struje u nekim zemljama poput Francuske, Nizozemske, Danske Švedske, ali i u Njemačkoj, koje se protive daljem proširenju. Stoga je dužnost političara u tim zemljama da objasne ljudima da je mnogo bolje da budemo svi skupa, da će to donijeti više sigurnosti. Ne možemo dozvoliti da u našem susjedstvu imamo 'crnu rupu' gdje je ostavljen otvoren prostor za širenje uticaja trećih zemalja poput Kine, Rusije, Turske, Saudijske Arabije i drugih. U našem je europskom interesu da se integriramo što je prije moguće i da uključimo sve zemlje Zapadnog Balkana i prevaziđemo probleme, naslijeđe iz prošlosti, iz vremena bivše Jugoslavije, ili iz vremena komunističke diktature u Albaniji. Mnogo je bolje imati europsku demokraciju nego živjeti u prošlosti ili prikloniti se ruskom autokratskom režimu, zaključio je Kovatchev u razgovoru za Fenu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?