Prof. dr. sc. Ivan Ostojić

Vino pij iz male boce, a učenost iz velike

23.09.2019.
u 19:00

Vinogradarstvo i vinarstvo vrlo je značajna grana poljoprivrede na području Hercegovine koja bilježi dugu tradiciju na ovim prostorima. Sredinom rujna 2018. u organizaciji Federalnoga agromediteranskog zavoda iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakultata Sveučilišta u Mostaru održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom “130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini”. Cilj skupa bio je znanstveno-stručnim pristupom obilježiti 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva na području BiH.

Osposobljavanje kadrova

Osnivanje voćarsko-vinogradarskih stanica u Gnojnicama kod Mostaru, Derventi i Lastvi kod Trebinja koje su služile i kao svojevrsne obrazovne ustanove za pouku mladih poljoprivrednika o modernim metodama u biljnoj proizvodnji, ponajprije u voćarstvu i vinogradarstvu može se smatrati početkom stručnog obrazovanja u agraru Bosne i Hercegovine. U tim su se stanicama počeli izvoditi prvi pokusi sa sortama, gnojidbom, rezidbom i drugim agrotehničkim mjerama.

U Mostaru je 1960-ih godina 20. stoljeća osnovana Viša poljoprivredna škola u kojoj su vrsni stručnjaci predavali vinogradarstvo i vinarstvo. Po narodnoj “Ništa bez čovjeka, njegova znanja i umijeća” danas se znanstvenoistraživačkim radom u vinogradarstvu i vinarstvu na području Hercegovine bave Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Obje ove institucije u svom ustroju imaju katedre za vinogradarstvo i vinarstvo i aktivno su uključeni kako u edukativnu tako i znanstvenoistraživačku funkciju kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo. Od samog osnivanja 1994. godine Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet poseban je naglasak dao na osposobljavanje kadrova za potrebe vinogradarstva i vinarstva kao vrlo važne grane poljoprivredne proizvodnje na području Hercegovine. Prvi nastavni planovi i programi po kojima se izvodila nastava na ovom fakultetu sadržavali su nekoliko predmeta vezanih za vinogradarstva i vinarstvo. Odlukom Fakultetskog vijeća u sklopu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta utemeljen je Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Nastavni moduli pripremljeni u Zavodu pod različitim nazivima i u različitom opsegu prisutni su u svim nastavnim planovima od osnivanja Fakulteta do danas. U cilju unaprjeđenja nastavnog procesa Zavod je inicirao, a uz potporu Fakulteta i studenata i realizirao sadnju vinograda na Pokušalištu u Rodoču. Prvih 650 trsova kolekcijskog nasada zasađeno je u ožujku 2008. godine. Sadnja je nastavljena u ožujku 2009., zatim u ožujku 2010. te u siječnju 2011. godine. Na ovim površinama studenti odrađuju vježbe iz vinogradarstva i zaštite vinove loze te obveznu studentsku praksu. Prva berba u najstarijem dijelu vinograda obavljena je ujesen 2012. godine kada je i prvi put proizvedeno fakultetsko vino. Danas se studenti na Pokušalištu u Rodoču obučavaju u vinogradu na površini od 2,5 ha u kojem dominiraju dvije autohtone hercegovačke sorte žilavka i blatina.

Počevši rezidbom vinove loze pa zaključno s berbom i preradom grožđa studenti odrađuju sve agrotehničke mjere u vinogradu. Posebna vrijednost nasada u Rodoču je kolekcijski nasad autohtonih sorti vinove loze.

Kako bi se očuvale i zaštitile preostale autohtone sorte vinove loze u Hercegovini, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom u Mostaru proveli su program inventarizacije, karakterizacije i održavanja tih sorti. Održavanje autohtonih biljnih genetičkih resursa kao dijela biljne raznolikosti obveza je svake zemlje jer su takvi resursi prirodna baština svakoga područja. Višegodišnjim radom na tom programu u Hercegovini je prikupljeno tridesetak starih autohtonih sorata. Iako neke od njih sada nemaju gotovo nikakvo gospodarsko značenje, sve su one zasađene u kolekcijskom nasadu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar u Rodoču. Zajedno s autohtonim sortama zasađeno je i nekoliko sorti koje nisu nastale u Hercegovini, ali se dugo vremena tu uzgajaju i praktički su postale udomaćene sorte.

Više od 2500 studenata

Novi studijski programi koji se temelje na promicanju europske dimenzije u visokom obrazovanju i doprinose mobilnosti studenata i nastavnika upisuju se od akademske 2005./2006. godine na sveučilišnom studiju Agronomije. Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Prehrambene tehnologije, koji je nastao kao odgovor na rastuće potrebe tržišta za ovom vrstom visokostručnog kadra, ali i kao rezultat želje da se na Fakultetu zaokruži proces obrazovanja mladih stručnjaka i budućih proizvođača hrane, studenti se upisuju od 2007./2008. godine.

Poseban iskorak Fakultet je napravio 2018. godine kada je pokrenut diplomski studij Vinogradarstvo i vinarstvo. Sve ovo bili su preduvjeti za stvaranje kvalitetnijih resursa koji su omogućili kvalitetnije obavljanje nastavnoga procesa i obrazovanje stručnjaka u ovoj oblasti. U protekli 25 godina rada na Fakultetu studiralo je više od 2500 studenata, a velik broj njih danas su istaknuti stručnjaci u oblasti vinogradarstva i vinarstva koji rade u znanstvenim ustanovama, zavodima, laboratorijima, plantažama, ali i u vinskim podrumima ne samo na području Hercegovine nego i šire. Neki od naših studenata otišli su “vani” i posao pronašli u vinskim podrumima, ali i znanstvenim ustanovama. Svi oni rado se sjete fakultetskih dana provedenih na ovom Fakultetu. I upravo zbog toga, ali i radi toga, mi na Fakultetu često se sjetimo stare narodne: “Vino pij iz male boce, a učenost iz velike“.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije