nakon blagdanskih okupljanja

Virusi haraju, sve više ljudi se osjeća slabo i bolesno: Ovo su glavni simptomi

gripa
shutterstock
10.01.2024.
u 07:16

Blagdanska okupljanja i puni kolektivi doveli su do skoka broja oboljelih od respiratornih infekcija. Među pacijentima su se izdvojili oni koji bjesomučno kašlju

Sezona gripa, korone i respiratornih infekcija je u punom jeku. Neobičan kašalj, korona, digestivni problemi, simptomi su koji pune domove zdravlja. Uz to, pravu brigu zadaju i informacije da se pojavljuju novi, neobični simptomi ne samo sezonskih bolesti, već i korone. Sve se više govori o novom soju, poznatom kao JN.1, koji daje nove i čudne simptome.

Ono što liječnici napominju, to je da nakon svih ovih blagdana i slavlja, slijedi razdoblje kada ćemo tek biti bolesni od, kako kažu, “svega”.

Blagdanska okupljanja i puni kolektivi doveli su do skoka broja oboljelih od respiratornih infekcija. Među pacijentima su se izdvojili oni koji bjesomučno kašlju. Napadi kašlja dolaze u naletima, a ovi respiratorni problemi ne zaobilaze ni djecu, javlja N1

Simptomi velikog kašlja

Prema rječima dr. Nebojše Bohuckog, epidemiologa, ako kašalj traje duže od dva tjedna, sumnja se na veliki kašalj ili kako je poznato “bolest od 100 dana”.

“Čim osoba kašlje duže od dva tjedna, ima prava pomisliti da je u pitanju veliki kašalj i onda je pravi korak da se uzme uzorak krvi. Tako se može otkriti je li riječ o velikom kašlju ili nije. Kod odraslih klinička slika je nejasna, osim kašlja”, kaže za srbijanske medije dr. Bohucki.

Veliki kašalj ponovno se pojavio u regiji nakon 15 godina. Prema riječima liječnika dr. Josipa Krajningera, izuzetno je važno da se njegovo liječenje provodi pod nadzorom.

“Daju se antibiotici, bolest izaziva bakterija i liječi se antibiotski i drugom terapijom. Važno je da roditelji imaju strpljenja i savjetujemo da ne uzimaju sirupe za kašalj na svoju ruku,  nego kada je kašalj u pitanju, da daju što više mlake i tople tečnosti djetetu koja bi mogla olakšati iskašljavanje”, kaže liječnik za “Blic”.

Početni simptomi velikog kašlja uglavnom su kao i svi ostali simptomi respiratornih problema: učestalo kihanje, curenje iz nosa, blagi kašalj, povišena temperatura, malaksalost. S druge strane, kasniji simptomi izgledaju daleko ozbiljnije: napadi kašlja, gušenje, povraćanje nakon kašlja, gubitak daha, problemi s disanjem, dijete može i poplaviti.

Kako se sačuvati

Liječnici savjetuju, pored obveznog cijepljenja za gripu i covid, obvezno cijepljenje i djecu protiv velikog kašlja.

“Jedini način da preveniramo pertusis, veliki kašalj, da se prime dvije doze cjepiva u prvoj godini života i zatim da se dijete docijepi u drugoj godini. Još bolje je ako se primi cjepivo kasnije, a u našoj zemlji je tek od prošle godine uvedena i peta doza”, rekao je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Također, savjetuje se i izbjegavanje velikih skupova, nošenje maske u određenim situacijama i zdrava i redovita ishrana, kao i vođenje računa o higijeni. Ako ipak “zakačite” nešto od navedenih virusa, izuzetno je važno da ga lijepo odležite i odbolujete dok se organizam ne oporavi, savjetuju liječnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije