anketa o kreditnoj aktivnosti

Više banaka u BiH pooštrilo kreditne standarde

kredit, kamata
Ilustracija
04.08.2023.
u 07:00

Pooštravanje standarda bilo je nešto izraženije za dugoročne nego za kratkoročne kredite

Rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH, koju je provela Centralna banka BiH (CB BiH), pokazuju da su banke nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda i u trećem i četvrtom tromjesečju 2022. godine, kao i u prvom ove godine, piše Večernji list BiH.

To, kako navode iz CB BiH, ne znači da su standardi jače pooštreni u odnosu na prethodna razdoblja, već da je više banaka prijavilo pooštravanje nego ublažavanje kreditnih standarda u danom razdoblju, (neto postotak ne mjeri jačinu promjene).

Pooštravanje standarda bilo je nešto izraženije za dugoročne nego za kratkoročne kredite. Postotak banaka koje su prijavile pooštravanje kreditnih standarda za dugoročne kredite bio je veći od postotka banaka koje su prijavile pooštravanje standarda za kratkoročne kredite.

Čimbenici koji su u posljednja tri tromjesečja utjecali na pooštravanje kreditnih standarda banaka koji se primjenjuju u procesu odobravanja kredita i/ili kreditnih linija poduzećima su percepcija rizika (koja je znatno veća nego u prvoj polovini 2022. godine), spremnost na preuzimanje rizika, konkurencija drugih banaka i troškovi izvora za kredite i ograničenja bilance stanja (koja je također postala važan čimbenik u odnosu na ranija razdoblja).

Paralelno s pooštravanjem standarda u protekla tri tromjesečja, banke su prijavile i pooštravanje uvjeta odobravanja kredita poduzećima (tj. ugovornih odredbi iz kreditnih ugovora), a odnose se osobito na povećanje kamatne marže, a nešto manje na provizije i naknade i zahtjeve u pogledu kolaterala.

U trećem tromjesečju 2022. godine, osim pooštravanja navedenih uvjeta, nekoliko banaka prijavilo je smanjenje maksimalnih iznosa kredita koji se odobravaju poduzećima. U trećem tromjesečju 2022. godine i prvom tromjesečju 2023. godine banke su prijavile da su povećale udio odbijenih kreditnih zahtjeva, za razliku od četvrtog tromjesečja 2022. godine, kada je prijavljeno smanjenje udjela odbijenih zahtjeva za kredite koji se odobravaju poduzećima.

U drugoj polovini 2022. godine došlo je do smanjenja potražnje za kreditima i/ili kreditnim linijama, da bi u prvom tromjesečju 2023. godine potražnja, prema odgovoru banaka, bila nešto veća u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

U pogledu očekivanja za drugo tromjesečje 2023. godine, neto rezultat iz prikupljenih odgovora ukazuje da se očekuje neznatno pooštravanje standarda za odobravanje kratkoročnih kao i dugoročnih kredita poduzećima. Banke očekuju da će se istodobno povećati potražnja poduzeća za kratkoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama poduzeća u drugom tromjesečju 2023. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije