IZNIO PODATKE

Višković tvrdi kako je stupanj zaduženja RS-a na povijesnom minimumu: "Sve je u skladu s planom"

Radovan Višković
BHRT
10.02.2024.
u 19:18

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako bh. entitet Republika Srpska (RS) nije prezadužen. Višković tvrdi kako je trenutni stupanj zaduženja RS-a na povijesnom minimumu

On je kazao kako je ovaj entitet u siječnju ove godine emitirao obveznice u iznosu od 40 milijuna KM, ističući kako je ovo u skladu s planom zaduženja koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

"Ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 posto BDP-a, a javni dug 34,6 posto BDP-a, dok limit zaduženja iznosi 55 do 60 posto BDP-a. U 2023. godini, i pored odluke Narodne skupštine da se Srpska može zadužiti 1,1 milijardu KM, RSse zadužila 800 milijuna KM, dok je vratila milijardu i 158 milijuna KM kredita po raznim osnovama. To znači kako je Republika Srpska iz vlastitih prihoda vratila 350 milijuna KM više nego što se zadužila", izjavio je Višković, javlja RTRS.

Podsjetimo, planirano je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži 951,700.000 KM.

O financijskoj situaciji u RS-u ranije je govorila i predsjednica stranke Narodni front Jelena Trivić koja je rekla kako je ovaj entitet u velikim financijskim problemima.

Naglašava kako nije sporno stanje javnog duga nego njegov tijek. Od 2023. godine pa nadalje, prema službenim podacima, RS treba otplaćivati ratu kredita od preko milijardu maraka.

"Najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju obveznice s londonske burze. Jasno je kako se tolika otplata duga, uz zadržavanje redovitosti isplate proračunskih korisnika ne može održati bez novih zaduženja još većeg obujma", ističe Trivić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije