SARAJEVO

Vlada FBiH intenzivira mjere zaštite od širenja COVID-19

02.07.2020.
u 15:43

Vlada FBiH usvojila je informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu, kao i o poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nakon prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane novim koronavirusom u FBiH.

Navedene institucije su zadužene da spram promijenjene epidemiološke situacije u vezi s COVID-19 u Federaciji BiH, poduzimaju mjere i aktivnosti, s ciljem sprečavanja njegovog širenja, te o tome izvještavaju Vladu Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obvezana pojačati inspekcijski nadzor, te koordinirano obavljati sve aktivnosti s županijskim upravama inspekcije.

Vlada Federacije BiH će uputiti zahtjev vladama županija da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno sada naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a suprotno postupanje primjereno sankcioniraju i u prekršajnom i u krivičnom postupku.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama županija u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, a s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, spram procjene COVID-19 epidemiološke situacije u županiji.

Također, pripremit će akt obraćanja vladama županija u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija u županijskim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcija organiziranih pri mjerodavnim ministarstvima u županiji, odnosno mjerodavnih općinskih i gradskih inspektora, kao i županijskih uprava policije, s ciljem kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše navedene mjere u uvjetima pandemije COVID-19. Ovo uključuje i iznalaženje mogućnosti na razini županija za povećanje broja inspektora u ovim oblastima.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će i akt obraćanja Vijeću ministara BiH u kojem će zatražiti da bude osigurano jednako postupanje u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, što uključuje i hitno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH, jaču kontrolu graničnih prijelaza u BiH od Granične policije BiH, obavještavanje nadležnih tijela drugih država o laboratorijama koje su akreditirane i ispunjavaju uvjete za laboratorijsku dijagnostiku - real time PCR za detekciju SARS-CoV-2, kao i drugih mjera neophodnih za sprječavanje širenja COVID-19 u BiH.

Federalni ministar zdravstva je obvezan da, sukladno svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH.

Navodi se da zaključci stupaju na snagu danom donošenja.


Sredstva aerodromima Mostar, Tuzla, Sarajevo i Bihać

Federalna vlada donijela je četiri odluke o usvajanju programa utroška dijela sredstava namijenjenih unaprjeđenju zračnog prometa Federacije BiH, utvrđenih proračunom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Danas usvojenim programom utroška sredstava Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija predviđeno je subvencioniranje JP Aerodrom Mostar u iznosu od 930.000 KM, a ova sredstva će biti utrošena za materijalne i troškove uposlenih, provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, naknade za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera i odobravanje projekata od regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo.

Isti iznos bit će doznačen i JP Aerodrom Tuzla za nabavku sirovina i materijala, sitnog inventara i HTZ opreme, energenata, troškove osiguranja, naknadu za korištenje sustava za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljaga i drugo.

Za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja JP Međunarodni aerodrom Sarajevo odobreno je 700.000 KM, a za JP Aerodrom Bihać 300.000 KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH odobrila zapošljavanje u rudnicima u sastavu Elektroprivrede BiH

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju aktivnosti za prijam zaposlenika na razdoblje do šest mjeseci u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, ZD RMU Breza d.o.o. Breza, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica i ZD RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila.

Data je suglasnost za prijam zaposlenika na razdoblje do šest mjeseci za rudnike koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i to ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla ukupno 52 zaposlenika, od čega 15 zaposlenika PK Dubrave, 15 zaposlenika PK Šikulje i 22 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami.

ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik odobren je prijam ukupno 41 zaposlenika i to 13 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu i 28 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami, a za ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj ukupno 92 zaposlenika, od čega 66 za potrebe tehnološkog procesa u jami i 26 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu.

Također, odobren je i prijam ukupno 71 uposlenika ZD RMU Breza d.o.o. Breza za potrebe tehnološkog procesa u jami, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica 114 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami i ZD RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila 32 zaposlenika, također za potrebe tehnološkog procesa u jami, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odluke o kriterijima raspodjele sredstava nižim razinama vlasti
Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu financija na poziciji tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima. Konkretno, riječ je o sredstvimaa RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele financijske pomoći proračunima županija u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava županijama su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju.

Danas je, također, donesena i Odluka kojom su utvrđeni kriteriji raspodjele sredstava ovogodišnjeg proračuna FBiH iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima - županije i općine, u iznosu od 30.000.000 KM.

Od ovog iznosa, 10.000.000 KM će biti dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i općinama u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Daljnjih 20.000.000 KM bit će dodijeljeno gradovima i općinama za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na temelju javnog poziva.

Projekti, zahtjevi i inicijative odnose se na cestovnu infrastrukturu (ceste, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprječavanje erozije), zatim na komunalnu infrastrukturu (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže), objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera (predškolski objekti, školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta), te na ostale objekte od značaja za jedinice lokalne samouprave (domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, povećanje energetske učinkovitosti objekata, fasade, zamjena otvora i krovova, sustavi grijanja i hlađenja.)

Sredstva su predviđena i za pomoć proračunima gradova i općina za financiranje tekućih rashoda. Vlada FBiH će, stupanjem na snagu ove odluke, na svojoj web stranici i u dnevnim novinama, objaviti javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa.

Također, danas je formirano povjerenstvo koje će pregledati i ocijeniti dostavljene projekte, zahtjeve i inicijative i sačiniti prijedlog korisnika sredstava. Na temelju toga će Federalno ministarstvo financija pripremiti prijedlog konačne odluke i dostavititi ga Vladi FBiH na razmatranje. Federalna vlada će posebnom odlukom utvrditi konačne iznose i dinamiku doznačavanja sredstava pojedinim gradovima i općinama, te način izvješćivanja o njihovom utrošku, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije