Pitanje vlasništva

Vlada FBiH vratila dva stana u Sarajevu koji su bespravno korišteni

bih...sarajevo...06.06.2013...prosvjed u sarajevu, jmbg
20.02.2016.
u 07:00

Povjerenstvo za kontrolu korištenja stanova koje imenuje ravnatelj Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH preuzelo je od nadležnog stambenog organa dvije stambene jedinice koje su na temelju Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova vraćene davatelju stana na korištenje - Vladi FBiH, piše Večernji list BiH.

Bez zahtjeva za povrat

Riječ je o stanu u Sarajevu, u Grbavičkoj ulici broj 82/I, a koji je po strukturi jednosoban, površine 37 četvornih metara, ranije nositeljice stanarskog prava Dese Nikolić. Naime, pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi se postupak pokrenut po tužbi protiv tuženih Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH radi utvrđivanja prava na otkup stana u Grbavičkoj ulici broj 82/I, a koji je imenovana pokrenula nakon donošenja odluke kojom se ovaj stan vraća davatelju stana na korištenje - Vladi Federacije BiH, te preuzimanja stana od nadležnog stambenog organa. Predmetni stan je devastiran, a što je utvrđeno na osnovi zapisnika koji je na licu mjesta načinila ovlaštena osoba ovog organa u listopadu 2014. godine. Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je kako na predmetni stanu nije podnesen zahtjev za povrat, kao ni zahtjev kod Povjerenstva CRPC-a. Kada je u pitanju drugi stan, riječ je također o stanu u Sarajevu u Ustaničkoj ulici broj 23/1.

Po svojoj strukturi, stan je jednosoban, površine 36 četvornih metara, ranijeg korisnice stana Smilje Čizmić. Naime, Uprava za stambena pitanja Sarajevske županije, postupajući po zahtjevu Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH za vraćanje na raspolaganje stana u Ustaničkoj ulici broj 23/1, ranije korisnice stana Smilje Čizmić, donijela je odluku kojom se utvrđuje kako je Vlada Federacije BiH davatelj stana na korištenje u Ustaničkoj ulici broj 23. Također je utvrđeno kako Zehra Hajder koristi stan bez pravne osnove definirane odredbama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, što u konačnici znači prestanak bespravnog korištenja predmetnog stana. Tijekom postupka utvrđeno je kako je predmetni stan koristio Sulejman Halilović sa suprugom Šimom i kćeri bez i jednog akta o dodjeli stana, a nakon smrti imenovanih stan je nastavila koristiti njihova kći Zehra.

Bespravni korisnik

Uvidom u njezinu putovnicu od 16. ožujka 2011. godine, koja je izdana u Austriji, utvrđeno je kako je Zehra Hajder postala državljanka Austrije. Naime, 30. travnja 1991. Zehra Hajder je zajedno sa svojim roditeljima živjela u općini Bratunac, mjesto Otave, u kući koja je vlasništvo njezina preminulog oca Sulejmana Halilovića, u svojstvu članice obiteljskog kućanstva.

Navedena stambena jedinica je uslijed ratnih razaranja uništena. Imajući u vidu odredbe zakona i dokaze koji se nalaze u spisu predmeta, jasno je utvrđeno kako je Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, u okviru Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova te Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, konstatirala kako stan povremeno koristi Zehra Hajder koja spada u kategoriju bespravnih korisnika stana. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije