Vlada HNŽ-a izdvojila pola milijuna maraka za Zračnu luku Mostar

25.04.2024.
u 16:07

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je Prijedlog izvješća o radu Vlade za 2023. godinu te ga uputila u daljnji skupštinski postupak.

Usvojeno je i Izvješće o radu Agencije za privatizaciju HNŽ-a za 2023. godinu, dok Vlada nije dala suglasnost na Financijski plan te agencije za tekuću godinu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a

Nastavljajući pružati snažnu potporu razvitku Zračne luke Mostar kao strateškoga gospodarskog subjekta u Županiji, Vlada je na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, s pozicije ''Transfer drugim razinama vlasti'', odobrila prijenos 500.000 KM Gradu Mostaru za Zračnu luku Mostar.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju koeficijenata za plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a predmetna se odluka odnosi na spremačice kojima je platni koeficijent povećan sa 1,21 na 1,31.

Donesena je i Odluka o visini plaće i visini naknada za topli obrok i prijevoz za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u neto iznosu od 800 KM, dok će visina naknada za topli obrok i prijevoz biti utvrđena u iznosu kao i za sve proračunske korisnike.

Također, usvojeno je Izvješće o radu Prizivnoga vijeća Vlade HNŽ-a za razdoblje od 27. 3. 2023. godine do 27. 3. 2024. godine. Na sjednici je usvojena Odluka o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Aneksa Sporazuma o obročnomu plaćanju dugovanja za najam poslovnih prostorija s Gradom Mostarom u iznosu od 125.476,32 KM za razdoblje od 1. 7. 2021. do 30. 6. 2023. godine.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a usvojeno je niz odluka o odobravanju proračunskih sredstava za potporu organiziranja znanstveno-stručnih skupova i simpozija. Usvojena je i Odluka o odobravanju novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi s pozicije ''Sufinanciranje Zavoda za javno zdravstvo'' u iznosu od 177.000 KM za redovite mjesečne tranše.

Vlada je odobrila izdvajanje novčanih sredstava za potporu djelovanju Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales Mostar, Udruge Caritas Biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, Edukacijsko-rehabilitacijskog centra Sv. Josipa Radnik Čitluk, Centra za stare osobe Podvelež Mostar te udrugama Merhamet, Crveni križ HNŽ-a, Sigurnoj kući te Domu za stare i iznemogle osobe Sveta obitelj.

Vlada je pružila potporu djelovanju Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac, te prihvatila prijedlog o korekcijama cijena usluga smještaja.

Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Vlada HNŽ-a je dala suglasnost za raspisivanje javnoga poziva za predlaganje projekata iz područja kulture u iznosu od 240.000 KM te javnoga poziva za sufinanciranje djelatnosti i projekata iz područja športa u iznosu od 280.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojen je Program utroška novčanih sredstava potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2024. godinu.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza usvojena je Odluka kojom je Upravi za ceste odobreno 210.000 KM za nabavu automatskih brojača prometa.

Danas je prihvaćeno Izvješće o provedbi Lokalnoga akcijskog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenoga zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanja u HNŽ-u razdoblju 2021. – 2024. godina.

Raspravljajući o spomenutomu izvješću, Vlada je pohvalila rad Stručnoga tima za nadzor i provedbu Lokalnoga akcijskog plana, ohrabrujući ih da nastave s aktivnostima još snažnijega uključivanja romske zajednice u svakodnevni život i društvene tijekove, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?