Oslo:

Vlada Norveške inicira dijalog i susrete vjerskih poglavara Blakana

18.06.2020.
u 21:03

Veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević susreo se danas s biskupom iz Osla Oleom M. Kvarmeom. Susret je upriličen u Veleposlanstvu BiH u ovoj zemlji a razgovoru su prisustvovali i savjetnik uvaženog biskupa Stein kao i glavni imam za Norvešku Senaid ef. Kobilica.

Tema razgovora bila je upravo ova inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao i jačanje multireligijske pozornice na Balkanu i Europi te o susretu vjerskih poglavara Balkana. U cilju što bolje pripreme susreta vjerskih poglavara Balkana biskup Ole želio je čuti razmišljanja ambasadora Makarevića na tu temu s tim više što je bh. ambasador bio godinama involviran u međureligijskom dijalogu u Njemačkoj kao član “Deutsche Islamkonferenz” (njemačke islamske konferencije) koja se bavila medjureligijskim dijalogom na najvišem nivou i tretirala niz važnih tema za muslimane koji žive u Njemačkoj.

Veleposlanik Makarević se zahvalio biskupu na dolasku i iskrenom pristupu ovoj inicijativi pohvalivši napore koji se ulažu na tom putu dajući punu potporu i spremnost sudjelovanja u njoj te naglasio specijalnu ulogu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj koja može veoma pomoći i pomaže uopšteno u međureligioznom dijalogu. Kao slijedeći korak planirano je putovanje u Sarajevo gdje će se biskup Ole susreti s vjerskim vođama u BiH, priopćeno je iz Veleposlanstva BiH u Norveškoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije