sjednica

Vlada SBŽ-a utvrdila Prijedlog proračuna u iznosu od 192 milijuna maraka

novac
06.12.2016.
u 16:00

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) utvrdila je u utorak Prijedlog proračuna za 2017. godinu, u iznosu od 192.038.750 maraka, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru, a kako je istaknuto, očekuje se da bude usvojen do 23. prosinca.

Za plaće, doprinose i naknade 5.179 proračunskih korisnika planirano je oko 108,5 milijuna maraka, a jedna od promjena, u odnosu na ranije utvrđeni Nacrt proračuna, je povećanje pozicije za naknade skupštinskim zastupnicima, koja je uvećana za 205.000 maraka.

Kako je rečeno, razlog za to je najava izmjena Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti SBŽ-a.

U odnosu na nacrt proračuna, za 27.000 maraka su uvećana i sredstva za pravosudne institucije, a razlog je osiguravanje regresa nositeljima pravosudnih dužnosti u 2017. godini.

Sjednicu Vlade obilježila je i burna rasprava o financiranju Agencije za privatizaciju SBŽ-a, kojoj je bio planiran transfer od oko 1,29 milijuna maraka s namjenskog računa.

Tome se usprotivio premijer SBŽ-a Tahir Lendo (SDA), ističući kako je transfer neprihvatljiv jer ovaj račun ne može biti rezerviran samo za financiranje Agencije, dok je ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić (HDZ BiH) ustvrdio kako se godinama opstruira financiranje Agencije, kao i da je ugrožena isplata plaća i doprinosa uposlenicima. 

Nakon pauze, dogovoreno je da se odustane od planiranog transfera i da se s namjenskog računa Agenciji za privatizaciju odobri pozajmica od 80.000 maraka za zaostale plaće, doprinose i ostale troškove u ovoj godini, kao i da se uradi izmjena njenog financijskog plana za narednu godinu.

- Napravljen je kompromis da im se pozajme sredstva za plaće, doprinose i ostale troškove za tri mjeseca ove godine, a za sljedeću godinu ćemo vidjeti. Mora se pronaći rješenje i problem je što ga do sada nije bilo - kazao je Feni ministar financija Zoran Marković.

Ministri su danas raspravljali i o načinima financiranja nove Srednje škole u Jajcu koja je osnovana odlukom Vlade i Skupštine, a koja bi trebala  početi s radom u narednoj godini.

S obzirom na to da je iz Ministarstva financija SBŽ-a rečeno da, bez odluke o registraciji, ovu školu nisu mogli uvrstiti u proračun, dogovoreno je da će za nju biti osigurani transferi.

- Ne mogu se u proračunu doznačiti sredstva nečemu što ne postoji, odnosno što nije registrirano kao proračunski korisnik. Riješit ćemo to tako da predvidimo transfer, odnosno sredstva koja će se prebacivati po potrebi, ukoliko škola bude formirana naredne godine - kazao je ministar Marković.

Na današnjoj sjednici usvojeni su i programi rada Vlade i Službe za zapošljavanje SBŽ-a za 2017. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?