Nove tenzije

Vlast i oporba u RS-u jedinstvene – ovo je put u potpunu blokadu BiH

24.01.2019.
u 10:00

Nova tema za međunacionalna i politička prepucavanja u BiH “lansirana” je jučer. SDA priopćila je kako će preko svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutačnog naziva entiteta Republika Srpska, piše Večernji list BiH. 

Protivno Ustavu

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala je kako je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i učinkovito korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja drugih dvaju konstitutivnih naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu BiH - navodi se u priopćenju SDA. Prema Ustavu BiH, navode iz ove stranke obrazlažući svoj stav, sva tri konstitutivna naroda ravnopravna su na teritoriju BiH, uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko. - To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sustavima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni - dodaju iz SDA.

Nepovjerenje

Naravno, nije trebalo puno čekati na negativne reakcije srpske strane u BiH. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je kako je ova najava SDA provokatorska i predstavlja rušenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma.

- Navodi SDA da je naziv RS korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja drugih dvaju konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina ne žele provesti odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji BiH - kazao je Čubrilović. Tvrdi kako bi eventualno stavljanje takve inicijative na dnevni red Ustavnog suda BiH “bilo jasan znak da je projekt zvani BiH prestao postojati jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dvaju ravnopravnih entiteta”. Inicijativa SDA ujedinila je vlast i oporbu u RS-u pa je čelnik PDP-a Branislav Borenović izjavio kako ovaj potez SDA vodi u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpunu blokadu BiH. - RS je ustavan i međunarodno priznat i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. kada je rečeno da je Republika Srpska čimbenik međunarodnog prava. Osnova za donošenje Daytonskog sporazuma bili su ženevski i newyorški sastanci gdje je utvrđeno da je Republika Srpska strana u dogovaranju Daytonskog sporazuma, a kasnije potvrđeno u New Yorku gdje je još jednom RS potvrđen kao strana oko uspostavljanja mira u BiH. Ranije, oni koji se smatraju tvorcem Daytona, govorili su protiv toga da RS ostane uopće kao teritorijalna zajednica, ali je Izetbegović pristao na njezinu egzistenciju. To je tražio Hoolbroke. To sve govori da je RS neupitan. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa.

Vjerujem da i u pravilima Ustavnog suda nema ni minimum za provođenje inicijative”, poručio je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.•

Ključne riječi
RS

Komentara 1

ŽI
Žika-Ivo
11:33 24.01.2019.

Ne smijem upisati što mislim, pametnom dosta a i po komentarima se da zaključiti!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije