ugodno putovanje

Vožnja vlakom od Sarajeva do Čapljine - očaravajuća priroda i turisti

09.08.2023.
u 20:35

"Čitali smo o ovom Talgo vlaku i odlučili smo se na putu do Mostara probati ovu varijantu", kazali su tijekom puta turisti iz Slovenije

Na peronu otkucava tek nekoliko minuta nakon šest ujutro. Nestrpljivi da se ukrcamo u vlak, došli smo prije svih putnika. Nismo dugo čekali. Mnogo bolje je na putu od Sarajeva prema Čapljini preko Mostara. Automobilom 2 sata ugodne vožnje. Još ugodnije - vlakom.

Strojovođe i osoblje Željeznica vrše posljednje pripreme pred put. Deseci putnika već na peronu 2, čekaju ukrcavanje. Vlak kreće u 7.15. Kašnjenja su rijetka pojava. Pred sami polazak u vagonima gužva, objavila je televizija N1 u prilogu u kojemu je donijela opis putovanja vlakom od Sarajeva do Čapljine.

- Svatko pokušava naći najpogodnije mjesto kako bi imao i najljepši pogled na sve prirodne ljepote koje se mogu vidjeti tijekom vožnje. Turisti brojčano u prednosti u odnosu na domaće. Vlak je krenuo. Karte na pregled - prenosi N1.

U vlaku gotovo 200 putnika. Većina ide u Mostar. Turisti iz različitih dijelova svijeta, udaljenih, ali i iz regije. Bali, Italija, Slovenija. Gotovo svi su čuli kako je ugledni britanski list ovu vožnju vlakom uvrstio među najljepše na svijetu. Turisti iz Slovenije kažu: - To smo pročitali, a čitali smo i o ovom Talgo vlaku i odlučili smo se na putu do Mostara probati ovu varijantu. Turisti iz Italije: - Prijatelji i ja putujemo Balkanom uglavnom autobusom, ali ovaj put idemo vlakom jer smo čuli da je prelijepo, da je pogled na Neretvu nevjerojatan.

I dok turisti s nestrpljenjem iščekuju Prenj, Jablaničko jezero, kanjon Neretve, onima koji brinu da svi sigurno stignu na odredište, strojovođama Aidu Bućuku i Senidu Bešiću draža je dionica do Konjica. Izazovnija, kažu, divlja priroda, opasni nagibi, brojni tuneli, ali i nestvarne ljepote vijadukata. Bućuk nam je ispričao koje su opasnosti i gdje je najopasnija točka: - Pa, svaka je ovdje opasna zbog nagiba, provalija, jezera, ali jednostavno ne mislimo o tome jer ne bismo mogli raditi ovaj posao. Čitao sam članak u kojem ju je BBC proglasio jednom od pet, čini mi se, najljepših u Europi - ovu dionicu za jug. Meni je najljepše ovdje niz Bradinu i recimo onaj dio iz Jablanice prema Grabovici, onaj kanjon Neretve baš pored jezera, čim se iz Jablanice izlazi, to je meni nekako najljepše, a inače sam ljubitelj prirode i fasciniran sam tim krajevima.

Nešto više od dva sata poslije i 160 km dalje od Sarajeva stigao je vlak u Čapljinu. Većina je pak izišla prethodno na željenoj destinaciji - Kolodvoru Mostar. Evidentan je interes putnika, pogotovo turista, za ovu liniju. Dnevno ih u sezoni u ovoj vožnji uživa i do tisuću. Danima vikenda i mnogo više. U povratku su novinari N1 provjerili iskustva. - Nestvarno, ljepota bez premca, priroda očarava, potpuno opravdan epitet jedne od najljepših vožnji vlakom - samo je dio dojmova. Nekih 12 sati poslije ponovno smo na peronu 2 u Sarajevu. Mnogi vjerojatno izmoreni, ali zadovoljni iskustvom. Turisti kažu - rado bi ponovno došli, ali i preporučili ovu vožnju - objavila je televizija N1. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
23:10 09.08.2023.

Kolodvor je na Rudniku. U članku je riječ o autobusnoj tj. željezničkoj stanici. Treba malo rada na terenu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije