SRBIJA BI SUDILA HRVATSKIM BRANITELJIMA

Vukovarcima stižu obavijesti o međunarodnim tjeralicama

purda
Tihomir Purda. Foto. Pixsell
05.08.2016.
u 17:30

Ovih dana na adrese vukovarskih branitelja počele su stizati obavijesti o raspisanim međunarodnim tjeralicama koje je podignulo tužiteljstvo Republike Srbije. Među njima je i Tihomir Purda. Mnogi od njih iz straha i dosad nisu prelazili granicu Hrvatske, a te obavijesti još su otežale situaciju. Mnogi branitelji smatraju da se Srbija njima koristi u dnevnopolitičke svrhe, javlja HRT.

- Šokiran sam time što je postupak vraćen na početak, rekao je Purda koji je gotovo dva mjeseca proveo u zeničkom zatvoru na temelju naloga srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine. Ovo je sramotno. Nova vlast morat će žestoko ići s prosvjednim notama prema EU-u kako bi se Srbiju zaustavilo u njezinim nakanama, rekao je Frano Šoljić iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prenosi hms.ba

Medved: Kontaktiramo osobe s popisa za ratne zločine

Ministar branitelja Hrvatske Tomo Medved izjavio je da se ovih dana upućuju dopisi 43 hrvatskih branitelja koji se nalaze na popisu Srbije, prema srbijanskom Zakonu o nadležnosti za ratne zločine na području SFRJ-a.

Popis koji je u Hrvatskoj zaprimljen 2011. dostavljen je u Ministarstvo branitelja i mi trenutačno upućujemo dopise osobama koje se nalaze na tom popisu, kazao je Medved i ocijenio da je propust što se to nije učinilo onda kada su optužnice zaprimljene. Ako bi se pojavila bilo kakva nova optužnica, s Ministarstvom pravosuđa imamo dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako bismo mogli pravovremeno izvijestiti osobe kojih se to tiče, dodao je.

Medved je istaknuo da Ministarstvo branitelja s ostalim državnim tijelima traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su apsolutno neprihvatljive.

Riječ je o zakonu kojim si je Srbija dala ovlasti koje joj ne pripadaju, jer prema preuzetim obvezama u skladu s pristupom EU Srbija ne može imati nikakvu nadležnost nad hrvatskim braniteljima na teritoriju Hrvatske, ustvrdio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?