Županijski sud u Travniku konačno presudio, a stečajni sudac potpisao rješenje o prodaji kompanije

WDG hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka preuzeo Vitezit i kreće s proizvodnjom eksploziva

Vitezit
30.07.2023.
u 11:10

Nakon dulje od sedam mjeseci stečajni sudac u Poslovnom sustavu Vitezit Ivo Žabić konačno je potpisao i ovjerio rješenje o dosudi nekretnina kojim se kupcu - zagrebačkoj kompaniji WDG promet d. o. o. dosuđuje preuzimanje dijela Poslovnog sustava Vitezit, čime se stvaraju uvjeti za oživljavanje ove posrnule kompanije za proizvodnju eksploziva, piše Večernji list BiH.

Po navodima portala Viteški, sudac je naložio Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Novom Travniku da izvrši "upis promjene prava vlasništva navedenih nekretnina na kupca WDG promet d. o. o. za usluge Zagreb te izvrši brisanje svih tereta, osim onih koji su propisani odredbom članka 75.", naveo je stečajni sudac Ivo Žabić.

Uplatili 10 milijuna

WDG promet pak je najavio kako je spreman za primopredaju imovine te sve druge aktivnosti koje proistječu ulaskom u posjed. U više navrata pokušavalo se osporiti okončanje ovoga procesa iako se radi o ozbiljnome kupcu te bi štete propasti ove akvizicije bile goleme. Kako navodi portal Viteški, koji je pratio cijeli rasplet situacije oko tvornice za proizvodnju eksploziva, ranije je odbijen zahtjev stečajne upraviteljice za donošenje rješenja o dosudi, no postupajući po žalbama Županijski sud uvažio je žalbe i ukinuo prvostupanjsko rješenje Općinskog suda i suca Žabića, uz obrazloženje da njegova odluka nije pravilna i zakonita, te zaključenje ugovora o kupoprodaji imovine između stečajne upraviteljice i zakonskog zastupnika kupca WDG Promet d. o. o. Zagreb, kao i njegovih aneksa nije uvjet da se u zemljišnim knjigama brišu prava trećih, odnosno raniji tereti i upisi. Postupajući po uputama iz obrazloženja rješenja Županijskog suda, Općinski sud u Novom Travniku odlučio je donijeti rješenje o dosudi. Treba dodati kako je novi vlasnik Vitezita, WDG iz Zagreba i poslovna obitelj Zubak, još u prosincu 2022. godine uplatio 10 milijuna maraka, koliko je bilo predviđeno na samoj javnoj prodaji. Također, WDG je cijelo vrijeme plaćao dio troškova u Vitezitu, a posebno će biti zapamćena gesta prema bivšim radnicima kojima su podijelili jednokratnu novčanu pomoć iako s njima formalno-pravno nisu u odnosu, navodi portal Viteški. Vrlo je važno kako je Sud zaključio da je ispunjen još jedan uvjet - da kupac može biti vlasnik imovine jer, prema navodima iz obrazloženja rješenja Županijskog suda u Novom Travniku i prema obavijesti Federalnog ministarstva pravosuđa, pravne osobe sa sjedištem u RH imaju reciprocitet bez ograničenja za stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u FBiH.

Tražena odobrenja

Ranije ove godine stečajni upravitelji i hrvatska tvrtka WDG promet Zagreb pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da omoguće WDG-u preuzimanje posrnule tvornice eksploziva Vitezit iz središnje Bosne kupljene lani na natječaju. WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza nakon što je njegova ponuda proglašena najboljom na međunarodnom natječaju. U međuvremenu, Županijski sud u Travniku nije odobrio preuzimanje Vitezita uz objašnjenje da za to nisu dobili odobrenje resornog Ministarstva energetike, industrije i rudarstva i Vlade FBiH u čijem je vlasništvu Vitezit. Stečaj u Vitezitu vlasti FBiH pokrenule su 2019. godine. •

 

Komentara 1

VD
Velimir Didak
15:17 30.07.2023.

Rješenje o dosuditi je u petak osporeno, Lp

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?