blagdani

Za dio vjernika u BiH neradni dani su Veliki petak, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak

zatvoreno, neradni dan
Ilustracija
28.03.2024.
u 20:54

Vlade Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije obavijestile su vjernilke da su neradni dani petak, nedjelja i ponedjeljak

U velikom smo tjednu i uskoro stiže Uskrs, najveći katolički blagdan koji svi žele provesti u krugu obitelji i prijatelja. Međutim, u Bosni i Hercegovini ni za to nemaju svi istu priliku, odnosno nemaju isti broj slobodnih dana. Odlukom Vlade Zapadnohercegovačke županije, petak, 29. ožujka 2024. godine (Veliki petak), proglašen je neradnim danom u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Isto je i u HBŽ-u. Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije obavijestilo je građane da je 29. ožujka (Veliki petak) neradni dan u Hercegbosanskoj županiji, a 1. travnja, Uskrsni ponedjeljak, u skladu sa Zakonom o blagdanima i neradnim danima HR HB (Narodni list HR HB, broj 45/95), je blagdan i neradni dan u Hercegbosanskoj županiji. Na navedene dane poslodavci, ustanove, tijela uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.

- U povodu uskrsnih blagdana, a temeljem zaključka Vlade Posavske županije, obavještavaju se sva tijela uprave, poduzeća i druge pravne osobe u Posavskoj županiji, da su petak, 29. ožujka 2024. godine (Veliki petak), nedjelja, 31. ožujka 2024. godine (Uskrs), i ponedjeljak, 1. travnja 2024. godine (Uskrsni ponedjeljak), neradni dani u Posavskoj županiji - naveli su iz Vlade PŽ-a.

Dakle, u navedene tri županije neradni je, uz Uskrsni ponedjeljak, i Veliki petak. Isto pravo imaju i vjernici u Republici Srpskoj. Za vjernike katoličke vjeroispovijesti neradni dani u Republici Srpskoj su Veliki petak, 29. ožujka, Uskrs, 31. ožujka, i Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja. Katolički vjernici imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta u te dane, priopćeno je iz Ureda Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. Ostali će se morati zadovoljiti manjim brojem slobodnih dana. Naime, za njih će neradni dani biti Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?