Istraživanje

Za dobiti posao najvažnija je "veza"

nezaposleni
25.11.2015.
u 06:30

Ispitanici u BiH, Hrvatskoj i Srbiji imaju isto mišljenje o načinu dobivanja posla

Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46% ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije (59%), a najmanje Hrvati (39%), pokazalo je najnovije istraživanje vodećih poslovnih portala u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, piše Večernji list BiH.

Strah za posao

Naime, portal Posao.ba je za vrijeme trajanja 6. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanjau suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com) proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje.

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% ispitanika iz BiH. Većinski broj ispitanika iz BiH (53%) izjavilo je da se ne boje za svoje trenutačno radno mjesto. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (39%), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24% ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija bh. ispitanicima (22%). Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima. Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao motivacijski čimbenik na radnom mjestu.

Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, nalazi se priznanje za obavljeni rad 35%, dok su na drugom mjestu s 31% odgovora međuljudski odnosi. U kategoriji zaposlenih ispitanika iz BiH, njih 60% mišljenja je da su za dobivanje posla presudni iskustvo, potom znanja i vještine (57%) kao i poznanstva i "veze" (45%) kao treći najbitniji čimbenik. Kada je riječ o zaposlenim ispitanicima zemalja regije, sudionici istraživanja iz Srbije mišljenja su da je za dobivanje posla najvažnija "veza" (56%), dok je odmah iza toga presudno iskustvo (55%). Ispitanici iz Hrvatske smatraju da je za dobivanje posla ipak presudno kvalitetno radno iskustvo (53%), dok su na drugom mjestu podjednako izabrali veze (48%) te znanja i vještine (48%).

Kao glavni razlog nezaposlenosti ispitanici iz BiH su u gotovo 40% slučajeva naveli činjenicu da nakon završetka studija nisu pronašli zaposlenje, a prosječno razdoblje nezaposlenosti u najvećem broju slučajeva (30%) je između jedne i tri godine.

Profesionalno usavršavanje

Četvrtina ispitanika iz BiH se za čitavo razdoblje nezaposlenosti u prosjeku prijavila na 11 do 30 oglasa za posao. Posao u struci traži 23% ispitanika iz BiH, a čak 74% njih izjavilo je da traži bilo kakav posao, bez obzira je li vezan za njihovu struku ili ne. Skoro 70% bh. ispitanika iz skupine nezaposlenih je kao najvažniji čimbenik prilikom odabira radnog mjesta naveo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, nakon čega slijede sigurnost posla (63%) kao i plaća (60%).

Nezaposlenim ispitanicima iz Srbije najbitnija je plaća (68%), a potom sigurnost posla (63%). Ispitanici iz Hrvatske su podjednako na prvo mjesto stavili novac i sigurnost posla (respektivno po 58%).

U sve tri zemlje ispitanici su najnižom ocjenom ocijenili vodstvo kompanije u svom sektoru. Na pitanje bi li bili spremni volontirati ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, 36% ispitanika iz skupine nezaposlenih je potvrdno odgovorilo i to na razdoblje do mjesec dana. Naime, 30% ispitanika bilo bi spremno volontirati i do 3 mjeseca ukoliko bi postojala mogućnost zaposlenja po završetku volonterskog staža, dok je svega 9% ispitanika odgovorilo s 'ne'. Najviše ispitanika iz BiH koji se još uvijek školuju (23%) očekuje da će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je postotak onih koji smatraju da će im za dobivanje posla trebati godina dana ili više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije