Sve više bivših branitelja traži pomoć

Za liječenje i pokop branitelja i članova obitelji izdvojeno 2,650.000 KM

23.01.2019.
u 21:15

Federalna Vlada prošlog mjeseca izmijenila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transfer pojedincima - za pomoć u liječenju boraca-branitelja” te odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljskih populacija” utvrđenu proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Riječ je o 750.000 KM za ove dvije stavke, piše Večernji list BiH. 

Sredstva po godinama

Odlukom je iznos za liječenje pripadnika braniteljske populacije s 1,500.000 KM povećan na 2,000.000 KM, dok je za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljskih populacija iznos s 400.000 KM povećan na 650.000 maraka. Iz tekuće rezerve Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata izdvojeno je 450.000 maraka za financiranje troškova provođenja druge faze revizije iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, za troškove Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Već godinama je postalo uobičajeno da se za ove transfere krajem svake godine odobravaju dodatna sredstva. Iz godine u godinu raste broj sredstava koje je potrebno izdvojiti, također krajem svake godine za navedene namjene izdvajaju se dodatna sredstva. Pa je tako za liječenje branitelje u 2017. godini utrošeno 1,950.000 maraka dok je godinu ranije izdvojeno 1,500.000 maraka.

S druge strane, za troškove pokopa u 2017. godini utrošeno je 624.300 KM dok je godinu ranije za istu stavku utrošeno 440.400 KM. Na federalnoj razini, maksimalna pomoć za pokop iznosi 600 KM, a za liječenje najviši iznos je 2500 KM, i to za najteža oboljenja. Objašnjenja radi, na internetskoj stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Domovinskoga rata tijekom cijele godine otvoren je javni poziv za liječenje i pomoć za troškove pokopa.

Na spomenutoj stranici postoji i obrazac u kojem je navedena sva dokumentacija koju podnositelj zahtjeva treba dostaviti. Također i u općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu i županijskim ministarstvima mogu dobiti potrebne formulare. Naravno, na tim obrascima nalazi se i popis dokumentacije koju moraju priložiti.

Rast oboljelih

Rast visine sredstava potrebnih za ove namjene i ne čudi s obzirom na porast broja oboljenja kod ukupne bh. populacije, a branitelji su posebna kategorija, imajući u vidu specifične uvjete u vrijeme rata. Posljednjih godina u Federaciji BiH bilježi se kontinuirani porast stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti izražen kao stopa na 100.000 stanovnika (od 335,2 u 2010. do 507,5 u 2016. godini). Maligni tumori jedan su od vodećih zdravstvenih problema i kao drugi vodeći uzrok smrtnosti nalaze se iza bolesti srca i krvnih žila. Broj oboljelih od karcinoma u Federaciji BiH za pet godina porastao je s 56 na 73,5 na 10.000 stanovnika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?