Zasjedala Vlada Posavske županije i donijela odluke o grantovima

Za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga u PŽ-u utrošeno više od milijun KM

13.03.2024.
u 11:33

Vlada Posavske županije na posljednjoj je sjednici usvojila, među ostalim, zaključak o prihvaćanju informacije o realizaciji potpora Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ-a na poziciji "Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga".

Ostvarenje 99 posto

Usvojeni su i kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, grant za razvoj turizma i kapitalni grant jedinicama lokalne samouprave za razvoj poduzetničke infrastrukture u 2023. godini, priopćeno je iz Vlade PŽ-a. U prošloj godini grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga realiziran je na temelju javnih poziva objavljenih 1. rujna 2023. godine kao planirane potpore u programu Ministarstva. Ukupno je utrošeno 1,038.697,40 konvertibilnih maraka sredstava od planiranih 1,050.000 KM, što je ostvarenje od 99 posto planiranog granta.

U 2023. godini kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga realiziran je u ukupnom iznosu od 906.518 maraka od planiranih 910.000 maraka, što u realizaciji iznosi 99,62 posto planiranog granta.

Usvojena je i odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz proračuna županije za 2024. godinu s pozicije "Grant nižim razinama za uklanjanje posljedica prirodnih nesreća" (iznos od 500.000 maraka za uklanjanje posljedica prirodne nesreće izazvane olujnim nevremenom na području županije) i odluke o odobravanju izdvajanja sredstava s pozicije "Grant za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća" (u iznosu od 90.000 maraka).

Vlada PŽ-a krenula je prvi put sa sustavnim rješavanjem problema zaštite prirodnih staništa u županiji. S tim u vezi utvrđena su dva nacrta zakona: nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza - kopneni krajobraz "Tišina" i nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza - kopneni krajobraz "Starača".

Močvarno područje "Tišina" jedno je od najvažnijih i najugroženijih sastavnica ekosustava Bosanske Posavine s iznimno visokom bioraznolikosti. Navedena močvara ima globalnu vrijednost u pogledu biološke, geomorfološko-hidrološke i ekološke raznolikosti te zaslužuje biti sačuvana u izvornom obliku u cijelosti ili u svojim najvrjednijim dijelovima i biti pod režimom zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Posavski "Kopački rit"

Starača je područje aluvijalne ravni ispresijecano brojnim kanalima i jarcima. Kao i sva druga močvarna staništa, ovo područje sadrži iznimnu vrijednost prirodnog bogatstva. Jedan od glavnih razloga zaštite Starače je pad brojnosti biljnih i životinjskih vrsta, smanjenje područja rasprostranjenosti, smanjenje kvalitete staništa te ekstremne fluktuacije broja odraslih jedinki.

Zaštitom ovog područja spriječit će se onečišćenje vode, pregrađivanje ili kanaliziranje vodotoka i bit će omogućeno osnivanje ihtioloških rezervata. Zbog svog prirodnog potencijala i prebogate koncentracije bioraznolikosti te broja vrsta ptica na barskom području slovi i kao posavski "Kopački rit". Nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne na ušću u Savu u odžačkoj općini. Sve od rata bila je zapuštena i gotovo izgubila vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?