Nepovoljan ambijent

Za veće investicije mora se hitno riješiti zastoj u privatizaciji

24.02.2016.
u 08:00

Ekonomsko-politička složena situacija u BiH, odnosno FBiH za rezultat ima vrlo nepovoljan ambijent za investitore, posebno strane, čiji je kapital nužan u razvoju ekonomije BiH. Zastoj procesa privatizacije posebno je izražen nakon 2006. zbog malog broja poduzeća za prodaju, koji je najvećim dijelom uzrokovan usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji poduzeća, kojim je nadležnost u donošenju odluka o načinu, odnosno metodi privatizacije prenesena na Vladu FBiH. Značaj privatizacije upućuje na potrebu ocjene dosadašnjih rezultata i uvjeta u kojima se proces do sada odvijao, odnosno mjera koje bi trebalo poduzeti u cilju poboljšanja ambijenta za investiranje i privatizaciju. Rezultati privatizacije, osim preostalog privatizacijskog portfolija u FBiH, trebaju uputiti i na potrebu definiranja glavnih razloga nedovoljnog interesa domaćih, a posebno stranih investitora za ulaganje u FBiH.

Nedovoljno zanimanje

Agencija za privatizaciju u FBiH formirala je registar od 1450 poduzeća s važećom visinom i strukturom kapitala na dan 31. 12. 1999. Prema registru, koji je kasnije u ograničenoj mjeri korigiran i dopunjavan, evidentirano je sljedeće: Ukupan kapital 1450 poduzeća s državnim vlasništvom na dan 31. 12. 1999. iznosio je 18,72 mlrd. KM, kapital u državnom vlasništvu 17,3 mlrd. KM, privatni kapital oko 1,4 mlrd. KM. Prema važećim propisima i posebnim odlukama Vlade FBiH, iz privatizacije je izuzeto oko 3,8 mlrd. KM. Za privatizaciju je opredijeljeno 13,5 mlrd., od čega 6,3 mlrd. KM kroz javnu ponudu dionica. Rezultati privatizacije iskazani kroz broj poduzeća na dan 30. 11. 2015. iznose 1450. Pokrenut je postupak privatizacije za 1372 poduzeća (93,9%). Metodom male privatizacije privatizirano je 277 poduzeća, dok je velikom privatizirano njih 356. Javnom ponudom dionica potpuno ili djelomice privatizirano je 747 poduzeća. Ukupno je završena privatizacija za 1086 poduzeća (74,8%). Pod uvjetima male privatizacije prodana su 2583 predmeta. Rezultati privatizacije iskazani 30. 11. 2015. pokazali su:

Smanjenje ponude

Državni kapital opredijeljen za privatizaciju iznosi 13,5 mlrd. KM, a privatiziran državni kapital i imovina 5,721 mldr. KM. Ostvaren prihod u certifikatima je 8,485 mlrd. KM, dok je onaj u gotovini 0,586 mlrd. KM. Nije privatiziran kapital od 7,78 mlrd. KM. Iznos neprivatiziranog državnog kapitala izveden iz početnih bilanci stanja poduzeća na dan 31. 12. 1999. u proteklom razdoblju doživio je smanjenje, uglavnom kao rezultat gubitaka, usklađivanja vrijednosti imovine kod formiranja zajedničkih kompanija i drugo. Smanjenje privatizacijske ponude, izmjene propisa u dijelu nadležnosti za donošenje odluka o načinu privatizacije, kao i drugi čimbenici doveli su do zastoja u procesu privatizacije u FBiH. Posljednjih godina ostvaren je jako ograničen opseg prodaje kapitala i imovine. Svi podaci upućuju na pad opsega prodaje i gotovo potpuni zastoj u privatizaciji državnog kapitala u posljednjih 4 - 5 godina. Potrebne su hitne i radikalne mjere koje trebaju rezultirati ubrzanjem procesa i okončanjem privatizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije