Federacija BiH

Za zapošljavanje 3922 osobe dali 25,8 milijuna KM

20.10.2017.
u 11:00

Vlada Federacije BiH u prošloj je godini bila namijenila 50 milijuna maraka subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za zapošljavanje. Prema izvješću, koje je nedavno razmatrano na sjednici Vlade FBiH, od utvrđenih sredstava po javnom pozivu, koji je bio raspisan u 2016. godini do 31. prosinca 2016. godine, zaključena su ukupno 2672 ugovora u vrijednosti od 25,875.358 KM, a zaposlene su 3922 osobe.

- Preuzete obveze zaključenih ugovora iz 2016. godine nisu se mogle u cijelosti realizirati s obzirom na to da je određeni broj ugovora zaključen krajem 2016. godine, tako da obveze za plaćanje dospijevaju u 2017. godini. Iz navedenih razloga Vlada Federacije BiH je na svojoj 91. sjednici donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima” - financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, utvrđenih proračunom Federacije BiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, kako bi se preuzete obveze mogle u cijelosti realizirati. Federalni zavod za zapošljavanje je, na temelju izvješća županijskih službi za zapošljavanje o ispunjavanju uvjeta za isplatu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta dostavio izvješća o ispunjavanju uvjeta za isplatu na daljnji postupak radi refundiranja u iznosu od 19,6 milijuna KM, što za realizaciju do 22. kolovoza 2017. godine čini oko 76 posto ukupne vrijednosti zaključenih ugovora - navodi se u Vladinu izvješću. Tijekom realizacije najmanje su 120 sufinanciranih osoba poslodavci zamijenili novim osobama iz različitih razloga, a radi neometanoga nastavka realizacije zaključenih ugovora o subvencioniranju zapošljavanja. Očekuje se smanjenje vrijednosti zaključenih ugovora radi smanjenja broja sufinanciranih osoba, tj. raskidima ugovora o subvencioniranju zapošljavanja ili samozapošljavanja. Do 22. kolovoza 2017. godine, prema informacijama dobivenim od županijskih službi za zapošljavanje, od 16 korisnika subvencija, koji su neopravdano smanjili broj zaposlenih, zatražit će se povrat isplaćenih financijskih sredstava u skladu s uredbom, dok je za manji broj poslodavaca ugovor o subvencioniranju raskinut bez traženja povrata financijskih sredstava s obzirom na to da im subvencija, zbog neizvršavanja ugovorenih obveza, nije isplaćivana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?