Koalicija 'Pod lupom'

Zabilježeno nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH

izbori
ilustracija/Fena
02.10.2016.
u 18:41

Koalicija "Pod lupom" najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje promatračima Koalicije "Pod lupom", priopćeno je iz ove Koalicije.

U Koaliciji ocjenjuju da ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora.

Do 16.30 sati promatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz suradnju s lokalnim izbornim povjerenstvima i Središnjim izbornim povjerenstvom BiH.

Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja da se glasa za određene kandidate ili stranke, obiteljsko glasovanje, pritiske i prijetnje promatračima Koalicije "Pod lupom", nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izbornog povjerenstva, glasovanje bez valjanog identifikacijskog dokumenta, te glasovanje uime druge osobe, što ozbiljno može utjecati na legalnost i u konačnici izborne rezultate.

Temeljem ovih prijava promatrači Koalicije su podnijeli ukupno 49 primjedbi na regularnost izbora, od čega je 37 uneseno u Zapisnike o radu biračkih odbora dok preostale primjedbe predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapisnik iako su bili obvezni u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Koalicija je zaprimila veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na utjecaj na birače u blizini biračkih mjesta od strane simpatizera i članova političkih subjekata, umrle osobe na biračkim popisima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića s označenim političkim subjektom za kojeg treba glasovati i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

Pored Stoca gdje je došlo do prekida izbora na teritoriju cijele općine, zabilježeno je više slučajeva prekida glasovanja u općinama Goražde, Jajce, Pelagićevo i Prozor, navodi se u priopćenju Koalicije "Pod lupom".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije