Domaljevac

Zakon koji će donijeti sigurnost, ali i jačanje županijskog proračuna

25.06.2020.
u 15:04

Minutom šutnje za nedavno preminulog Tomu Jurkića, zastupnika iz prethodnog saziva Skupštine Posavske županije, u Domaljevcu je održana 12. redovita sjednica Skupštine PŽ-a, uz predsjedanje Blaža Župarića.

U prilično korektnom ozračju zastupnici su usvojili i prihvatili materijale po svih 13 točaka dnevnog reda u okviru kojeg je razmatran jedan zakon, jedan nacrt mišljenja, kao i izvješća, odnosno informacije županijskih ustanova, uprava i zavoda.

Poboljšanje sigurnosti

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u PŽ-u usvojen je većinom glasova zastupnika i, po riječima predsjednika Župarića, koristit će građanima PŽ-a u svim oblicima sigurnosti prometa na cestama.

– Zakon će također omogućiti jačanje županijskog proračuna jer će se sredstva po pitanju novčanih kazni slijevati isključivo u proračun PŽ-a, iako nije bila intencija da se radi na kažnjavanju ni donošenju represivnih mjera. Želim naglasiti zadovoljstvo kad je u pitanju polaganje vozačkih ispita, dio koji se odnosi na usvojene sugestije Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ. Izdavanje liječničke potvrde uspješno će provoditi domovi zdravlja u PŽ-u, što će dovesti do ujednačavanja rješavanja ove problematike - naglasio je, među ostalim, predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

Županijska pravobraniteljica Anamarija Čolić istaknula je kako ukupna potraživanja PŽ-a prema ovršenicima fizičkim i pravnim osobama koje su u radu iznose oko 154.400 KM. Također je istaknula žurnu potrebu izmjena i dopuna Zakona o pravobraniteljstvu, a procedura donošenja je u tijeku.

Epidemiološke mjere

Pozitivno je ocijenjen rad Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a koji je dao svoj obol u prošloj godini, a posebice u ovoj u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa. U izvješću o radu Županijske uprave CZ-a, prema podacima BH MAC-a, na području PŽ-a razminirano je i očišćeno blizu 600.000 četvornih metara površine na lokacijama u općinama Orašje i Odžak. Pohvalno je ocijenjen rad Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći, koji je u prošloj godini pružio 676 pravnih usluga, a pritom napravio uštedu građanima za odvjetničke usluge u iznosu blizu 70.000 maraka. Više rasprave bilo je o temi rada Županijske uprave za inspekcijske poslove, posebno u vremenu pandemije, ali i normalnog stanja tijekom prošle godine. U protekloj godini obavljeno je 814 kontrola, izdano osam rješenja o zabrani rada, u 13 slučajeva uništena je oduzeta roba, pokrenuta su dva prekršajna postupka te izdano 49 prekršajnih naloga. Inspekcijske službe, prije svega, djelovale su preventivno, naglasila je ravnateljica Mara Dabić te upozorila građane da poštuju epidemiološke mjere jer će inspektori u predstojećem razdoblju postrožiti kriterij i kazniti one koji ponavljaju prekršaje.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?