Drljača:

Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova upućen u javnu raspravu

01.06.2017.
u 14:15

Nacrt zakona o mirnom rješavanju sporova upućen je u javnu raspravu od 60 dana nakon što je bez rasprave prihvaćen na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, a što je ranije učinio i Zastupnički dom.

Potvrdio je to Feni dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača govoreći da je uvođenje ove vrste rješavanja radnih sporova Federalna vlada predložila radi rasterećenja sudova, kao i unapređenja pristupa pravdi, kao jednog od temeljnih ljudskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih  sloboda

Naglašava da se mirno rješavanje radnih sporova u skladu s tim zakonom zasniva na načelu dobrovoljnosti strana u sporu na način da se rješavanje istih sporova povjeri mirovnom vijeću, koje može biti formirano za teritoriju Federacije BiH i kantona

- Cilj je da se u postupku zasnovanom na načelima dobrovoljnosti, jednakosti, nepristranosti i nezavisnosti, uz stručnu pomoć miritelja i arbitra, u relativno kratkom roku postigne dogovor u vezi s predmetom individualnog i kolektivnog radnog spora. Ukoliko se postupak ne okonča u razumnom roku, koji ne može biti duži od 30 dana ili se postupak mirenja okonča neuspješno,strane u sporu mogu rješavanje istog spora sporazumno povjeriti arbitražnom vijeću, čija je odluka obavezujuća - objašnjava Drljača.

Također, propisan je način izbora miritelja i arbitra, te uvjeti koje moraju ispunjavati.

- Ovaj način postupanja ne osporava pravo da strane u postupku svoje pravo ostvare putem suda - dodao je Drljača, te izrazio nadu da će se kroz javnu raspravu doći do kvalitetnih sugestija u vezi s navedenim zakonskim rješenjem, koje utvrđuje postupak mirovnih rješavanja radnih sporova te propisuje i obaveze strana u sporu, članova mirovnog vijeća, kao i ministarstava nadležnih za rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije