Otkrivamo - što je problem?

Zašto je BiH ostala bez vrijedne donacije EU za unapređenje baze podataka otisaka prstiju

21.02.2017.
u 07:00

Baza i sustav za otiske prstiju veliki su problem BiH o kojemu se u javnosti malo zna. Zato su mnogi ostali neugodno iznenađeni viješću da je BiH ostala bez vrijedne donacije za provedbu AFIS (Automated Fingerprint Identification System) baza podataka, zbog nesporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Smještaj servera

Iz Ureda za suradnju s medijima INTERPOL-a objasnili su kako ovaj sustav funkcionira: “U našoj bazi otisaka prstiju imamo više od 160.000 otisaka, autorizirani korisnici iz zemalja članica mogu pregledavati, pretraživati, pohranjivati datoteke koristeći INTERPOL-ovu sigurnu globalnu policijsku mrežu za komunikacije preko korisnicima prilagođenog sustava za automatsku identifikaciju otisaka prstiju zvanog AFIS. Svi otisci koji se pošalju u našu bazu pohranjuju se u jednom jedinstvenom formatu. Svakim pohranjivanjem novog seta otisaka baza podataka se širi. Sustav dnevno obavi više od 1000 usporedbi otisaka i ovim putem je od njegove primjene pronađeno oko 800 počinitelja. BiH trenutačno ima zastarjelu verziju AFIS-a koju je trebala unaprijediti i sinkronizirati s onom kakva se koristi na prostoru EU, donacijom EK. Problem koji se ispriječio donaciji je nemogućnost postizanja dogovora gdje smjestiti glavni server baze. Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević kaže da ovaj problem nije dovoljno dobro zakonski reguliran.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?