Deklaracija o demografiji

Zaustavimo daljnje iseljavanje Hrvata iz BiH

13.05.2016.
u 09:00

Na posljednjoj, 5. sjednici Predsjedništva Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH) je na temelju izlaganja radova sudionika Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa “Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH”, održanog 15. travnja 2016. godine, donijela “Deklaraciju o mjerama suzbijanja negativnih demografskih kretanja hrvatskoga naroda u BiH”.

Ovo goruće pitanje opstojnosti jednoga naroda u BiH, koji je stoljećima ostao i opstajao na ovim prostorima, još više je naglašeno sve izraženijom pojavom odlaska hrvatskog naroda BiH u strane zemlje. Stoga, HAZU BiH ovom deklaracijom želi upozoriti na uzroke koji su doveli do ovakvog stanja i njihove posljedice.

Prema mišljenju akademika, među glavnim uzrocima koji su uvjetovali naglo iseljavanje Hrvata iz BiH u posljednjih 25 godina su rat i ratna stradanja te iseljavanje u ratu, niska stopa nataliteta, ekonomska nestabilnost, ulazak Hrvatske u Europsku uniju i nepostojanje strategije održivog povratka raseljenih Hrvata. Provodeći navedene mjere i zadatke, hrvatski narod u BiH ostao bi dosljedan svome putu i strategijom očuvanja nacionalnog statusa učvrstio svoj položaj, postao ravnopravan s drugim narodima u BiH te istinskom suradnjom i u povjerenju s drugima gradio bolji život u zajedničkoj domovini.

Zbog toga, HAZU BiH predlaže mjere koje bi zaustavile trend iseljavanja i doprinijele demografskoj obnovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije