Međugorje

Završena tromjesečna praksa

Ivana Gagro kaže kako su praksom u Herceg Etno selu upotpunili svoje znanje. Medjugorje, 20.12.2016.Snimio:Marijan Sivrić
21.12.2016.
u 09:00

Već godinama Herceg etno selo Međugorje sudjeluje u aktivnoj obuci učenika završnih razreda srednje škole u području turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri mjeseca učenja, pripremanja i stručne prakse, učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, smjera hotelijersko-turističkog tehničara, pod stručnim vodstvom mentora Branimira Penave i profesorice praktične nastave Nikoline Dugandžić, prezentirali su naučeno pred osobljem Herceg etno sela, svojim profesorima, pedagogom i ostalim učenicima. Hotelijersko-turistički tehničari iz Čitluka tako su jučer završili praksu u Herceg etno selu u Međugorju. Turizam, kao jedna od najznačajnijih grana gospodarstva, konstantno ima potrebu za kvalitetnim kadrovima koji upotpunjuju i objedinjuju ponudu turističkih proizvoda. O tome im je govorio mentor Branimir Penava:

- To je smisao i vašeg školovanja i našeg postojanja. Ugostiteljski objekti sa svojima vodstvom i osobljem preuzeli su ulogu u vašem stručnom ili tzv. praktičnom radu tijekom školovanja. Obavljen je i završni dio praktične nastave. Uslijedio je obilazak Herceg etno sela i Vinarije, a uz domjenak su predstavili i vina, suhomesnate proizvode, razne druge delicije i smještaj, kao i praksu te školu u kojoj se obrazuju.

- To je bio završetak praktične nastave i sami početak kako bi se trebala ta stručna nastava odvijati u Hercegovini u našim ugostiteljskim objektima diljem Hercegovine. Ovoga puta predstavljanje je bilo na hrvatskom, a iduća će biti na stranim jezicima. Oni će predstavljati razinu obrazovanja i školovanja te se ubuduće od njih očekuje da budu turistički vodiči, direktori, menadžeri, vlasnici tvrtki i to je ono što je smisao i škole i samog Međugorja kao vodećeg turističkog središta ne samo Hercegovine već i cijele BiH, naglasio je Penava. Kroz program se obrazuju kako bi mogli pružiti vrhunsku uslugu u bilo kojem ugostiteljskom gospodarstvu. Program hotelijersko-turističkog tehničara pruža mogućnost učeniku razvijati komunikativnost, svladati dobro znanje stranih jezika, razviti opću kulturu, kreativnost i organizacijske sposobnosti kroz stručne predmete. U obavljanju poslova hotelijersko-turistički tehničar koristi uglavnom uredsku opremu.

Zbog iznimnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata s turistima te poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu psihofizičku spremnost i zdravlje. Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati razvijenu opću kulturu, smisao za ustroj rada i biti komunikativni. Ivana Gagro predstavnica je ekipe na praktičnoj nastavi. Praksa je trajala 3-4 mjeseca. Herceg etno selo i struku pobliže su približili mentor Penava i profesorica Dugandžić. Ante Odak iz Gornjeg Velikog Ograđenika je kazao:

- Član sam ove generacije maturanata. Upisao sam hotelijersko-turistički smjer najviše jer je Međugorje u blizini i radi bržeg zaposlenja. Učimo talijanski, engleski i njemački jezik. Već imamo neko predznanje za daljnji rad u struci. Nikolina Duganžić, profesorica praktične nastave, kazala je kako su na ovoj prezentaciji uime škole bile i pedagogica Lubica Juričić i razrednica Branka Vasilj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije