STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Zbog blokade deponija na pomolu epidemija zaraznih bolesti

smeće, otpad
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
01.02.2014.
u 10:33

Otpad je, naime, izvor hrane za glodavce (miševe, štakore) te postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti koje oni mogu prenijeti, prije svega crijevnih

Zbog zastoja u odvozu otpada i njegovoga gomilanja na ulicama Mostara zdravlje građana može biti ugroženo pojavom raznih zaraznih bolesti koje šire glodavci koji se hrane otpadom. Liječnica Marija Zeljko iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazala je za Fenu kako se zbog niskih temperatura i kiše ne očekuje ozbiljnija pojava kukaca.

Raste broj glodavaca

Po njezinim riječima, može doći do povećanog broja glodavaca. Oni su najopasniji za ljude koji kopaju po otpadu jer mogu izazvati crijevne bolesti. Otpad je, naime, izvor hrane za glodavce (miševe, štakore) te postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti koje oni mogu prenijeti, prije svega crijevnih. Zarazne bolesti mogu se prenijeti slinom ugrizom, preko hrane i vode koja je zagađena izlučevinama glodavaca, udisanjem zraka zagađenog prašinom u kojem se nalaze mišje izlučevine, posredstvom mišjih buha, krpelja i ušiju koji zarazu s miša mogu prenijeti na čovjeka. I nisu samo glodavci i otpad problem u Hercegovini ovih dana. Vijest o pojavi lašmanije, teške bolesti koja može imati smrtni ishod, a koju prenose komarci, novi strah se uvukao među stanovnike Hercegovine. To se posebno odnosi na ljude koji žive u dolini Neretve, osobito Hutova blata. Lašmanija, bolest brazilskih šuma, dijagnosticirana je kod djevojke iz Počitelja. Na potvrdu dijagnoze se čekalo skoro mjesec dana, a liječnici upozoravaju kako su mogući i novi slučajevi.

Lašmanija u Hercegovini

- Imali smo šest slučajeva oboljenja, jedan je bio s smrtnim ishodom. Već 15 godina je bolest prisutna na ovim prostorima i do sada nije bilo ozbiljnijih akcija u pravcu iskorjenjivanja ove bolesti s ovih prostora - rekao nam je dr. Nazif Derviškadić, šef Odjela za zarazne bolesti RMC-a “Dr. Safet Mujić” Mostar. Bolest napada koštanu srž i ako se ne počne s terapijom na vrijeme smrtni ishod je veoma moguć. Bolest prenose komarci koji se često mogu naći kod pasa lutalica i mačaka.

Također, potvrđen je i prvi slučaj virusa Zapadnog Nila u Hercegovini. Pacijent je iz Mostara prebačen u Sarajevo, ali to ne znači kako je opasnost otklonjena. - Pitanje je koliko ima još ovakvih slučajeva za koje ne znamo i koji nisu prijavljeni. Činjenica je kako je virus tu i kako prijeti ljudi. Kao i kod lašmanije, prenose ga komarci - rekli su nam naši sugovornici. Jedina pozitivna strana priče jest zahladnjenje i pad temperatura koji se dogodio tek prije nekoliko dana, tako da je mogućnost zaraze sada manja nego npr. sredinom siječnja. S druge strane, ne smije se zaboraviti i opasnost od nagomilavanja otpada po Hercegovini i prijetnje od povećanja broja glodavaca. Stručnjaci ističu kako je krajnje vrijeme da se sve nadležne institucije uozbilje u svome radu i počnu s akcijama koje bi mogućnost od zaraze svih navedenih bolesti svele na minimum. U protivnom, cijelo područje Hercegovine bi se moglo pretvoriti u jedan veliki stacionar.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MarHer
MarHer
12:13 02.02.2014.

Sramota je to što rade, ljudi se guše u smeću a poslat će im račune za odvoz smeća. Narod se treba pobuniti i ovaj mjesec odbiti platiti račune jer zašto bi netko plaćao neku uslugu koja nije ostvarena.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije