KRAVE U ŠOKU

Zbog buke od autoceste na koridoru Vc krave daju manje mlijeka

krave
19.06.2017.
u 21:49

Od izgradnje koridora Vc koji u BiH ulazi preko općine Odžak kod Gornjeg Svilaja, cijela BiH, a osobito općina Odžak očekuje mnogo, prije svega kao gospodarski impuls toj općini Posavske županije.

Međutim veliki projekt donio je i velike probleme jednom poljoprivredniku općine Odžak, Mustafi Hasandiću.

Mustafa je 2005. godine svu svoju inozemnu zaradu uložio u farmu muznih krava koju je izgradio na njivi u predgrađu Odžaka. Sve se dobro razvijalo do 2014. godine kad je počela i izgradnja obilaznice uz njegov poljoprivredni objekt.

Od prevelike buke, vibracije i prašine, tvrdi Hasandić, životinje su doživjele šok, a krave su, uz ostalo, prestale davati mlijeko ili sa značajno smanjenim količinama.

"Još kada je planirana gradnja ovom relacijom odmah sam ukazivao na moguće probleme smanjenja laktacije mlijeka. Krave su doista doživjele šok i došlo je do smanjenja mlijeka i pobačaja. Stalno sam ukazivao na taj problem, jer ovo nije teorija, već nešto od čega živi moja obitelj. Kako su radovi intenzivirani i kamioni voze praktično non-stop, stanje je u farmi postalo katastrofalno i stvarno ne znam što raditi. Preostalo mi je još samo zvati medije i obavijestiti pravosudne institucije", kaže Hasandić za Večernji list BiH.

Sabrija Hasandić tvrdi da česti prolasci teških kamiona imaju za posljedicu i na objekt. Mustafa je poduzeo sve da spasi farmu i dobije oštećenje. Stanje se poboljšalo kad su radovi prestali 2015. godine, ali prije dva mjeseca, kad su se radovi aktivirali, kaže Mustafa, vratili su se i stari problemi.

Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković je kaže, upoznat sam s problemom navedene farme.

"Istine radi trebam reći da je problem nastao prije preuzimanja mog madata, međutim to me ne oslobađa odgovornosti kako problem riješiti, tako da će općina pomoći, i ja kao načelnik da se što prije pronađe odgovarajuće rješenje. Koliko sam informiran cijeli je postupak i na sudu pa ne bih komentirao detalje dok proces traje. U svakom slučaju, poduzeo sam već neke korake nakon razgovora s Hasandićem, kontaktirao predstavnike JP Autoceste Federacije BiH koji su izrazili dobru volju da riješe taj problem i izgrade zvučni zid tzv. bukobran koji bi farmu i stoku zaštitio od pretjerane buke", kazao je načelnik Ivanković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije