Savez općina i gradova

Zbog dugova MMF-u tuže Federaciju

08.06.2016.
u 09:00

Federalni je savez općina i gradova u svom priopćenju istaknuo kako su zbog otplate duga MMF-u općine i gradovi od 2010. do 2014. godine oštećeni za gotovo 22 milijuna eura, a Savez će sudskom tužbom od Federacije BiH tražiti odštetu. Prema tom izračunu, samo je Mostar oštećen za 1,53 milijuna eura, a Livno za 630.000 eura. U markama, Mostar je oštećen za više od 2,1 milijun KM, a Livno za oko milijun i 260 tisuća maraka. Entiteti su, pak, dogovorili novi kreditni aranžman s MMF-om. Iz općina su poručili kako ne žele vraćati kredit od kojeg nemaju koristi, tužili su entitet pa očekuju odštete i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Al Jazeera je navela klasičan primjer kako više razine uništavaju općine i gradove. Primjerice, u naselju Budići u Goraždu ljudi se već godinama vodom opskrbljuju iz privatnih bunara. Gradnja vodovoda je obećana, ali za sada je samo mrtvo slovo na papiru. - Obećali su prošle godine kako će nam završiti vodovod, da su pronašli i poduzeće koje će obavljati radove, međutim, to je otišlo na drugu stranu, žali se jedna mještanka Budića. Općinske vlasti, pak, tvrde kako ne mogu ispuniti obećanje, a razlog je vraćanje duga MMF-u.

- Njihovim sredstvima Federacija BiH vraća svoje dugove MMF-u, kaže gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

- Federacija je podigla kredit od MMF-a za svoje tekuće troškove, za plaće, za razne obveze koje ima, a od toga lokalne zajednice nemaju ni jednog feninga. Zamislite, zadužite se, a dug vraća netko drugi. Ne možemo vraćati ono za što se nismo zadužili. Svoje projekte ne možemo realizirati, riječ je o velikim iznosima ne samo za moju lokalnu zajednicu nego i druge, kaže za AJB Ramović. Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin upućuje na nepravdu. - Općine su zakinute zbog same činjenice da se s jedinstvenog računa Federacije BiH prilikom otplate javnog duga, u konkretnom slučaju MMF-u, nakon te otplate, onaj dio po osnovi PDV-a koji ide općinama automatski umanjuje, a općine nisu korisnici kredita, naglašava. Savez traži izmjenu Zakona o raspodjeli prihoda, a da je to u pripremi, potvrđeno je iz Ministarstva financija Federacije.

- U Federalnom ministarstvu financija već su pokrenute aktivnosti, napravljene analize i razvijen model novoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda na potpuno novim načelima i kriterijima raspodjele, pa će tako biti i za otplatu dugova, rečeno je.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?