zenica

Zbog dugova Zenicatrans i dalje bez goriva

Fena
07.01.2020.
u 15:00

 JKP Zenicatrans-prijevoz putnika zbog dugova za isporučeno gorivo i nemogućnosti osiguravanja opskrbe još nije uspjelo ni u manjem obimu obnoviti javni prijevoz u Zenici - kazao je Feni direktor Zenicatransa Darmin Terzić.

Porezna uprava Federacije BiH i Županijski porezni ured Zenica, koji su ponedjeljak deblokirali račun zeničkog prijevozničkog poduzeća, dozvolili su im, napominje Terzić, da s Rudnikom mrkog uglja Zenica (RMUZ) „zatvore cesiju“, za dug RMUZ-a u iznosu od oko 100.000 KM.

Po tom sporazumu, RMUZ preuzima na sebe da plati preostali porezni dug zbog kojeg su bili blokirani, a to je oko 67.000 KM, dok bi za ostatak duga dali garanciju za nabavku goriva.

Međutim, opskrbljivač gorivom to ne želi i traži da im RMUZ odmah uplati novac, koji oni nemaju. Da ga imaju, platili bi nama i mi bismo mogli izmiriti obaveze. S druge strane, mi prema opskrbljivaču imamo dospjela dugovanja od 96.000 KM, dok je ukupan dug oko 220.000 KM - ističe Terzić.

On dodaje da  razumije odluku menadžmenta firme opskrbljivača gorivom, koji se boji da bi u slučaju odlaska u stečaj Zenicatransa ostali bez svojih potraživanja.

- Moja je obaveza da nastavim pokušavati da nabavim gorivo, ali sve sam bliže odluci, koju sam i najavio, da podnesem neopozivu ostavku- kaže Terzić.

Radnici poduzeća, koji od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ne odustaju od blokade, a njih 20-ak se jutros i zatvorilo u holu stanice i stupilo u štrajk glađu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije