23. obljetnica Daytonskog sporazuma – slaviti mir, žaliti zbog nepravde

Zbog međunarodnih intervencija Hrvati najveći gubitnici od Daytona

22.11.2018.
u 09:00

Američka vojna zračna baza Wright-Patterson kod Daytona bila je prije točno 23 godine mjesto parafiranja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan rat, ali i uspostavljen novi unutarnji ustroj države.

Rušenje amandmanima

Danas se u BiH na ovaj događaj, a posebno na ono što je od sadržaja tog sporazuma ostalo nakon skoro četvrt stoljeća, različito gleda. U entitetu Republika Srpska dan parafiranja Daytonskog sporazuma neradni je dan i obilježava se kao praznik, unatoč činjenici da sve političke stranke u tom entitetu tvrde da je intervencionizmom međunarodne zajednice umanjena autonomija RS-a te da su umanjene entitetske ovlasti u korist države. Stoga se i postizborne poruke novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH fokusirane na “vraćanje izvornom Daytonskom sporazumu” i to će očito biti politička platforma na kojoj će Srbi raditi u predstojećem razdoblju.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?