Najavljene promjene u BiH

Zbog pada nataliteta umjetna oplodnja financirat će se iz zdravstvenih fondova

25.04.2016.
u 11:00

Po ugledu na zemlje bivše Jugoslavije, i BiH planira troškove liječenja neplodnosti za svoje osiguranike pokrivati iz fondova za zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH.

Kvalitetan tretman

Kako su u svom prijedlogu istaknuli predlagatelji zakona, uvođenje i financiranje medicinske potpomognute oplodnje preko računa fondova za zdravstveno osiguranje dio je strategije koju BiH mora provesti i zbog pravila EU-a. “Cilj ovog zakona je osiguranja kvalitetnog tretmana za neplodnost. Države pojedinačno trebaju osigurati lak pristup medicinsko potpomognutoj oplodnji, koje su financirane od javnog sektora, na realističan, pravodoban i posvećen način. Sve države trebaju biti u položaju dokumentirati da zaista osiguravaju javni program u opsegu koji odgovara stvarnim potrebama za oplodnjom. U Federaciji BiH nemamo ni jedan besplatan postupak, iako sve zemlje u regiji pa i entitet Republika Srpska imaju. U Republici Srpskoj neplodni imaju pravo na dva besplatna postupka, što uključuje kompletnu pripremu, postupak i hormonalnu terapiju. Vlada Federacije BiH je u svibnju 2012. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila nacrt zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te ga uputila u parlamentarnu proceduru, ali zakon još nije usvojen”, stoji u zaključku koji je upućen na glasovanje u PSBiH. Oni smatraju da se ovo pitanje treba urediti na državnoj razini jer to u entitetima nije dovoljno regulirano i zbog pravnih praznina ostavlja veliku mogućnost za arbitrarnost u odlučivanju, kao i mogućnost zlouporabe. Donošenje okvirnog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji značajno bi olakšalo postupak liječenja neplodnim parovima, a ujedno bi ih i zaštitilo. Spriječila bi se zlouporaba stanica, embrija, kao i moguća trgovina njima.

“Odredba o zamrzavanju embrija doprinijela bi zaštiti zdravlja žene, a eventualno omogućavanje besplatnih postupaka parovima povećalo bi stopu uspješnosti i rođenje većeg broja beba biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Znanstveno je dokazano da parovi koji u postupak ulaze izloženi manjoj razini stresa imaju veću šansu za uspješnu izvantjelesnu oplodnju.

Problem sa sterilitetom

Pravo na roditeljstvo ne smije biti privilegija bogatih, već svih građana BiH. Također, ovo bi bila i dobra mjera za poboljšanje demografske slike, s obzirom na to da je natalitet u BiH u značajnom opadanju”, stoji u prijedlogu zakona koji je upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Spomenimo da je BiH jedina država u regiji, koja nema poseban zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Prema važećim propisima, u FBiH nije omogućen niti jedan besplatan postupak.

U ovom bh. entitetu županijski zavodi zdravstvenog osiguranja mogu financirati do dva pokušaja umjetne oplodnje i to ako je žena starosti do 37 godina. Međutim, provedba odluke o osnovnom paketu zdravstvenih prava nije ujednačena na području svih županija. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju RS-a, propisano je da se postupci liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje mogu uraditi dva puta besplatno.

Službena istraživanja kažu kako oko 15 posto mladih bračnih parova u BiH ima problema sa sterilitetom. Ovaj problem podjednako je zastupljen i kod žena kao i kod muškaraca i odnosi se, pored genetičke linije, na zdravstveno stanje osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?