Summit zapadnog Balkana u Trstu

Zbog svađa srpskih dužnosnika, BiH će izgubiti 241 milijun € za infrastrukturu?!

13.07.2017.
u 11:00

U talijanskom Trstu jučer je održan susret lidera zapadnog Balkana, na kojem je dogovoren dio smjernica za budućnost, posebno kada je riječ o trgovinskim i ekonomskim odnosima regije, no zbog otpora unutar pojedinih zemalja, stvaranje carinske unije još nije na vidiku, piše Večernji list BiH. BiH je, kao i oko drugih tema, bila snažno posvađana i podijeljena te bez jasnog stajališta oko više pitanja.

Ugroženo poslovanje

Najprije oko projekta prometne zajednice jugoistočne Europe (JIE). BiH je kandidirala 10 projekata, a Europska komisija odlučila je odobriti financiranje četiriju vrijednih 241,6 milijuna eura. No problem je nastao zbog odnosa srpskih dužnosnika. Vlada Republike Srpske ponudila je svoj protuprijedlog koji EU nije prihvatljiv. Banja Luka tako predlaže da se željezničkim operaterima iz regije i EU zabrani korištenje željezničke prometne infrastrukture u RS-u sve dok BiH ne postane punopravna članica EU. Obrazloženje za takav protekcionistički ultimatum jest da bi ulazak konkurencije ugrozio poslovanje Željeznica RS-a. Ta javna tvrtka desetljećima posluje s ogromnim gubicima i mora se temeljito preustrojiti. Akumulirani gubici i obveze te tvrtke u prvom tromjesečju 2017. premašili su iznos od 360 milijuna konvertibilnih maraka (oko 184 milijuna eura). Banja Luka također traži da uime BiH u stalnom tijelu koje bi koordiniralo rad prometne zajednice JIE naizmjenično sudjeluju predstavnici državne te vlada dvaju entiteta. Takvi zahtjevi RS-a krše odredbe i uvjete ugovora dogovorene s državama zapadnog Balkana, rekli su iz Ministarstva prometa i veza BiH. Neprihvatljivi su i Vijeću ministara BiH i Europskoj komisiji, kažu iz Ministarstva. No, predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi drukčije, kazavši kako Vijeće ministara, ni druga tijela, ne poštuju Mehanizam koordinacije, što je tijelo koje mora i o tom pitanju dati svoju suglasnost.

Nanose štetu RS-u

“Nismo zadovoljni ljudima koji uime srpskog naroda tamo sjede. Oni su manipulatori koji jednostavno nanose štetu RS-u. Vidjeli smo to i oko prometne zajednice. RS se nije pitalo. RS nije protiv da se usuglasi asocijacija, ali sve odluke koje izlaze iz BiH oko regionalnog karaktera moraju se provesti u okviru Mehanizma koordinacije. Neki to izbjegavaju. Moraju znati u Europi da neće biti upitnika i drugih europskih pitanja dok se Mehanizam koordinacije ne uspostavi”, poručio je Dodik. Istodobno je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak izjavio kako je ovakvo ponašanje vlasti u RS-u “samoubilačko”. Pri tome je ocijenio kako je odbijanje RS-a da prihvati projekte vrijedne 50 milijuna eura samo rezultat toga što SNSD nije u vlasti na državnoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije