Nakon “ljeta” početkom mjeseca, drugu polovinu obilježilo je “zimsko” vrijeme

Zbog travnja s dva lica posljedice će osjetiti poljoprivreda, neizbježne štete

25.04.2024.
u 21:40

Početkom travnja činilo se da je počelo ljeto, u drugoj polovini travnja činilo se da je počela zima, a do proljeća još nismo stigli i nekako ga željno očekujemo. To lijepo vrijeme koje je bilo početkom travnja, a vrijedi se sjetiti i da su veljača i ožujak bili uglavnom sunčani i iznadprosječno topli, dovelo je do cvjetanja, rasta plodova, zrenja..., a i ptice na grani znaju da to nije dobar znak i da će se stvoriti kakva-takva ravnoteža, iako se ona sve teže stvara pod teretom klimatskih promjena, piše Večernji list BiH.

Kruški smeta sve ispod 8 °C

Ali nepogode su ošinule i temperature su proteklih dana otišle u minus, ne neki pretjeran, ali dovoljan da poljoprivrednicima zagorča život. Plodovi su već bili formirani, a onda su temperature oko nule napravile probleme. Posljedice ćemo uskoro i vidjeti. Štete ima na povrtlarskim kulturama, voću, vinogradima... - Imat ćemo problem s kvalitetom ploda jer nakon mraza ostanu ožegotine i posljedice na već formiranim plodovima. Posebno na trešnji, ali i kruški jer ona ne podnosi ni osam stupnjeva, a kamoli temperature oko nule. Kod nas je veća šteta od prošlogodišnje oluje nego od ovog mraza jer je cvjetanje bilo loše, a u tom razdoblju smo imali iznimno visoke temperature, dva dana su bila s 32 stupnja. Još ne možemo procijeniti, ali sve ove nepogode su povezane i štete će sigurno biti - kaže za Avaz Dragoja Dojčinović. Velika je šteta na krumpirima u Ljubinju. Paljenjem vatre pokušalo se spasiti usjeve, ali to nije potpuno pomoglo. Spominje se i da je štetu pretrpio kukuruz koji je prije mraza iznikao. Upravo su voćke kod kojih su formirani plodovi najosjetljivije na mraz, a jesu li pretrpjele štetu, može se vidjeti po tome što mali plodovi počnu smeđiti, oksidirati. Sad su rizik i veći napadi štetnika, što je za Agroklub komentirao stručnjak za voćarstvo Dominik Vuković. - Redovito obilazite voćnjake i tretirajte ih preventivno ako primijetite neke simptome. Zaštitu možete raditi i nakon pojave simptoma. Sve je teža situacija jer voćari imaju sve manje alata odnosno zaštitnih sredstava za štetnike, a zbog blage zime imamo napad nekih za koje nismo ni znali da postoje i koji stižu iz toplijih krajeva. Na tržištu se nalazi velika paleta biopesticida, na organskoj bazi, koji mogu pomoći ojačati biljku, prevenirati bolesti, ali to poskupljuje troškove i djelotvornost je manja od sintetskih pesticida. Broj tretiranja nasada se povećava, što, nažalost, nije dobro, ali u ovakvim teškim okolnostima proizvođači koji žive od toga moraju zaštititi svoje nasade - kazao je Vuković uz ostalo. Na bh. jugu, kako stvari stoje, mraz nije napravio drastičnu štetu, a i vinogradu su dobrim dijelom očuvani, no svjesni su vinogradari da tu nije kraj mukama. - Znalo je mrazeva biti i u svibnju, tako da je svašta za očekivati. Ove godine tretiralo se vinograde ranije jer je potrebno sačuvati plod od bolesti i raznih vrsta nametnika. Naravno, sjetit ćemo se prošle godine i kakvih je oluja bilo. Tuča je u dijelovima zemlje uništila vinograde, plamenjača je naletjela i u danu nas ostavila bez ičega. To su sve one crne stvari koje nam se mogu dogoditi, a nadat ćemo se da se ništa od toga neće dogoditi i da će hercegovačko grožđe dobro roditi te da će vrhunskih vina biti i za nas ovdje i za izvoz. Činjenica je da je kvaliteta hercegovačkih vina odlična, ali je i činjenica da nam klimatske promjene ne dopuštaju da povežemo više godina s dobrim urodom i to je šteta - priča nam vinogradar iz Hercegovine.

Fungicid od češnjaka

Agroklub je objavio i kako je moguće osnažiti biljke nakon vremenske havarije. Uklonite oštećene dijelove biljaka kako biste spriječili širenje gljivičnih oboljenja koja će se prvo razvijati na polomljenim mjestima. Zagrnite presadnice zemljom i tako ih učvrstite. Ovo se posebno odnosi na rajčicu koja će pustiti korjenčiće i iz stabljike. Zagrnuti možete i krumpir. Što prije biljke tretirajte fungicidima kako biste spriječili gljivična oboljenja. U tu svrhu možete koristiti konvencionalna ili prirodna sredstva. Vrlo je učinkovit fungicid od češnjaka koji istodobno djeluje kao biostimulator - navodi se uz ostalo. A nadamo se svi da mraza više neće biti, kao ni drugih vremenskih ekstrema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?