Udruga 'Sportom do zdravlja' Široki Brijeg

Zdravlje djece treba biti na prvom mjestu

sportasi3_nnn_bih_15092015
16.09.2015.
u 06:15

Univerzalna akademija Plivanje, skijanje, jahanje, tjelovježba s radom je počele u Grudama i Posušju

Svi znamo koliko su vježbanje i kretanje općenito kod djece bitni za razvoj svih njihovih sposobnosti. Novi stil i način života nose sa sobom i nove navike življenja, a djeca vrijeme najčešće provode uz televizor ili zaslon računala, što im ograničava i onemogućava pravilan fizički razvoj, piše Večernji list.

Tjelovježba

Zbog toga je tjelesno vježbanje u školskoj i predškolskoj dobi važan čimbenik pravilnog rasta i razvoja djece jer je poznato kako se pomoću organiziranih tjelesnih aktivnosti potiče ne samo motorički i fizički nego i psihičko-emocionalni i socijalni razvoj kod djece. Vodeći se tom logikom, dvojica magistara kineziologije iz Širokog Brijega Toni Ćorić i Hrvoje Vukoja prije tri godine utemeljili su Udrugu "Sportom do zdravlja" koja okuplja djecu od 5 do 12 godina starosti.

Prije tjedan dana počele su aktivnosti u Sportskoj akademiji u Grudama i Posušju, a iskustva iz prošle godine su više nego pozitivna.

- U cijeloj ovoj priči glavni su nam cilj zdravlje i socijalizacija djece. Važno je da dijete već od pete godine počne s laganim treninzima i tako stječe zdrave navike. Najmlađe dobi u akademiji učimo kotrljanju, puzanju, valjanju, preskoku, penjanju, gimnastici... - govore nam Toni i Hrvoje.

Kroz njihovu sportsku akademiju prošlo je više od stotinu djece, a i ove godine očekuje se približna brojka. Riječ je o univerzalnoj sportskoj školi kao što je primjerice Sport Talents.

Sportska akademija počela je s radom prije tjedan dana, a upisi još traju. Zainteresirani za upis se mogu javiti na kontakt telefon 063/626-322 ili preko Facebook stranice Udruge građana "Sportom do zdravlja". Lani je akademija realizirala školu skijanja na Blidinju, školu plivanja u Grudama, jahanje konja i dr. Bili su i suorganizatori sportskog natjecanja u Grudama koje je imalo humanitarni karakter, a prihod je bio namijenjen za Udrugu djece "Marija - naša nada" iz Širokog Brijega.

- U idućem razdoblju planiramo organizirati zimovanje za djecu gdje bi učila skijati i sanjkati se, zatim plivanje u zatvorenim bazenima, posjet kulturnim znamenitostima Hercegovine, posjetiti Park prirode Blidinje, zatim Međugorje te razvijati suradnju sa sportskim akademijama iz Hrvatske - otkrivaju nam planove u ovoj sezoni Ćorić i Vukoja.

Njih dvojica, uz to što su magistri kineziologije, uspješni su i na drugim područjima. Ćorić je tako i majstor karatea, dok je Vukoja za vrijeme studija u Mostaru bio učitelj plivanja i sudac. Svoja bogata iskustva uvijek su spremni prenijeti najmlađima.

- U radu s najmlađim dobima moramo biti i psiholozi, pedagozi, profesori i treneri, sve u jednom. Važno je biti strpljiv i ustrajati. I da, kod nas su sva djeca jednakopravna i već od prvog treninga im kažemo kako smo svi isti, nema naprednijih ili manje naprednih skupina. Zdravlje djece nam je na prvom mjestu - poručuju Vukoja i Ćorić.

Svi jednaki

Kažu kako djeca jedva čekaju kad će treninzi, što ih dodatno ohrabruje jer su uvjereni da su na dobrom putu, a u to ih i iskustva uvjeravaju. - Reakcije djece i roditelja na rad u našoj akademiji su i više nego pozitivne. Podržavaju nas maksimalno. Ovdje svakako trebamo istaknuti i susretljivost tvrtki iz Gruda koje nam iziđu u susret kad treba organizirati termine u dvorani ili nam uručiti donacije s pomoću kojih organiziramo izlete i dodatne edukacije - poručuju mladi voditelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?