Globalni indeks prosperiteta za BiH

Zdravstvo najbolja sfera,
 a gospodarstvo najlošija

12.12.2015.
u 07:00

Iako smo se pomaknuli za 5 mjesta nabolje, stanje je još jako loše

Svjetski popularni istraživački Legatum institut objavio je nedavno globalni indeks prosperiteta po zemljama svijeta s predočenim pokazateljima u više sfera života, razvrstano po zemljama svijeta.

Na prvom mjestu ove globalne ljestvice očekivano se nalazi Norveška, a i cjelokupan taj skandinavski prostor zaokružen je među prvih deset zemalja svijeta u tim kategorijama.

Švicarska je na drugom, dok je SAD tek na 11. mjestu. Velika Britanija se nalazi na iznenađujućem 15. mjestu i začuđava što nije bolje rangirana.

Na nezahvalnom posljednjem 142. mjestu nalazi se Srednjoafrička Republika.

Bosna i Hercegovina je, prema ovom indeksu, na 86. mjestu što je svrstava na predposljednje mjesto u Europi, odmah ispred Moldavije koja je na 92. mjestu.

Međutim, jako je zanimljivo da je po kategorijama BiH najbolje rezultate postigla u sferi zdravstva s ukupno 58 bodova, što je, ako se promatra ovaj indeks, u gornjoj polovici. Ovom rezultatu doprinosi očekivana životna dob stanovnika naše zemlje u prosjeku od 76 godina. Možemo doznati iz ovog sektora i kako je broj mrtvorođene djece 5,7 na 1000 stanovnika. U toj sferi znatno razvijenije zemlje od BiH imaju alarmantno lošije rezultate. U prihvatljive rezultate mogli bismo svrstati sigurnost koja je na 61. i naobrazbu na 68. mjestu.

Ono što zabrinjava je negativan rezultat i negativan prirast gospodarstva, gledano kroz više godina. To je sfera koja iz godine u godinu redovito bilježi poražavajuće rezultate zahvaljujući čemu se nalazimo na nezahvalnoj 86. poziciji. Ujedno to je i područje na kojem je evidentno potrebno najviše raditi, razrađivati strategije i pristupe te usklađivati ih s prilikama u svijetu kako bismo postigli znatno bolje rezultate u idućim godišnjim izvješćima globalnog indeksa prosperiteta.

Nažalost, jako je loše i stanje osobnih sloboda u BiH, gdje je samo 41,1% anketiranih zadovoljno mogućim slobodama izbora. Dakako, važno je napomenuti i loše rezultate u sferi vlasti gdje smo tek na 108. mjestu od 142 promatrane države svijeta.

To možemo zahvaliti i jako niskom povjerenju u pravosudne i državne organe i institucije koje su u ovom istraživanju iskazali državljani BiH.

Ovo izvješće, iako je u dobrom dijelu negativno, moglo bi poslužiti kao parametar vlastima u BiH kako bi točno locirale probleme po sferama koje su promatrane, kao i kako bi poduzele korektivne zahvate u reguliranju istih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije